Yaşadıkları şiddet nedeniyle sığınma evlerine başvuran kadınların umutsuzluk, depresyon ve üreme sağlığı durumlarının değerlendirilmesi - Çiftçi, Özlem (My University, 2007)
Bu çalışma; yaşadıkları aile içi şiddet nedeniyle kadın sığınma evine başvuran ve orada kalan kadınların umutsuzluk, depresyon ve üreme sağlığı durumlarının değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanıp uygulanmıştır. 2005- Mayıs 2006 tarihleri arasında biri Anadolu, diğeri Avrupa yakasında olmak üzere belediyelere bağlı toplam iki kadın sığınma evinde gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini; çalışma kriterlerine uyan ve gönüllü olan toplam 65 kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; 43 sorudan oluşan anket formu ile Beck Depresyon Envanteri ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçları araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile doldurulmuştur. Çalışmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; frekans dağılımı, tek yönlü varyans analizi, t testi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmamızda; kadınların yaş ortalamalarının 31.75±8.89, evlilik yaş ortalamalarının 18,69±4,00 ve yarısının (%50.8) ilkokul mezunu olduğu belirlenmiştir. Kadınların yaşadıkları şiddet türleri incelendiğinde birden fazla şiddet türünü yaşadıklarını ifade ettikleri belirlenmiştir. Oranlarına göre yaşadıkları şiddet türlerinin dağılımları incelendiğinde; %87.7 sözel, %83.1 fiziksel, %80 duygusal, %60 cinsel ve %50 oranında da ekonomik şiddet olduğu görülmüştür. Kadınların şiddete uğradıktan sonra ilk başvurdukları kişinin öncelikle anneleri olduğu, kadın sığınma evine çoğunlukla (%69.3) bir ya da iki kez herhangi bir kişi ya da karakoldan yardım istedikten sonra başvurdukları görülmüştür. Şiddetin, üreme sağlığı ve aile planlaması gibi sağlık hizmetlerinden yararlanmayı engellediği ( 60.0- %53.8), özellikle gebelikte ve doğum sonrasında yüksek oranda (52.3- 50.8 ) psikolojik sorunlar ve depresyon yaşama gibi olumsuzluklara neden olduğu görülmüştür. Kadınların geleceğe yönelik umut- umutsuzluk durumları ve depresyon duyguları değerlendirildiğinde; Beck umutsuzluk ölçeği ortalama puan değeri 7.23±5.09 olarak bulunmuş ve alt düzeyde umutsuzluk yaşadıkları görülmüştür. Beck depresyon envanteri ortalama puanı da 23.49±11.42 olarak bulunmuş ve yüksek düzeyde depresif duygularının olduğu belirlenmiştir. Bu puanların sığınma evinde kalma sürelerine göre uzun süredir kalanların lehine farklılık gösterdiği ve depresyon düzeylerinin umutsuzluk düzeylerine oranla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak; sığınma evlerine başvuran kadınların; şiddeti ciddi boyutlarda yaşadıkları, üreme sağlığının şiddet nedeniyle olumsuz etkilendiği, sığınma evlerinde uzun süre kalan kadınların yeni gelenlere oranla depresyon düzeylerinin düştüğü belirlenmiştir. EVALUATION OF HOPELESSNESS, DEPRESSION AND GYNECOLOGICAL HEALTH SITUATIONS OF WOMEN WHO HAD APPLIED TO WOMENS SHELTER HOME BECAUSE OF LIVING VIOLENCE, MASTER OF SCIENCE THESIS

This study was planned and applied as descriptive to evaluate the hopelessness, depression and gynecologic health situation of women who apply to and stay at guest home because of living harassment. Study was carried out in two municipality women guest home which in Anatolian and European sides of Istanbul between January 2005- May 2006. The sample of the study is consisted of total 65 volunteer women who are suitable for study criteria. Beck Depression Inventory, Beck Hopelessness Inventory and 43 items questionnaire which developed by investigators were used for collecting the data. Inventories were completed by investigator by face to face discussion technique. Frequencies, one way variance analysis, t- test and chi square test were used to evaluate the data. In our study; age means were find as 31.75+ 8.89 and marriage year means were find as 18.69 + 4.00. Half of the women (50.8%) were first school graduated. Looking at the types of harassment, women were reported that they lived more than one types of harassment. Looking at the ratios of harassment types; oral was 87.7%, physical 83.1%, emotional was 80%, sexual was 60% and economical was 50%. It was seemed that, women who were treated to harassment had applied first to their mothers and seemed that mostly (69.3%) they had applied to the women guest home after applying to police station one or two times. It was indicated that, harassment blocks the use of health services like gynecological health and family planning (60%- 53.8%) and has some negative effects like living high level psychological problems and depression (52.3%- 50.8%) especially during pregnancy and post labor period. Evaluating the hope- hopelessness situation of women about the future and depression feelings; Beck hopelessness inventory mean was fond as 7.23±5.09 and it was seemed that they were living the hopelessness in the low level. Beck depression inventory mean was found as 23.49±11.42 and they were feeling depression in the high level. Women who were staying at the guest home for a long time lower depression level than the hopelessness level. As a result it was found that women who applied to the guest home, were living the harassment in serious dimension, their gynecological health were influenced negatively depends on harassment and depression level of women who were staying at the womens shelter for a long time has lower depression level than the newcomers.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadınlar; Kötü Muamele Edilmiş Kadınlar; Şiddet ve Kadın