Çalışanların rol tanımlamalarının örgütsel vatandaşlık davranışına etkisi - Türker, Mine (My University, 2006)
Örgütsel vatandaşlık davranışı, çeşitli disiplinler tarafından hızla kabul ve ilgi gören bir kavram olmasına karşın, kavramın teorik temellerine ilişkin sorular vardır. Bu soruların işaret ettiği noktalardan birisi de; örgütsel vatandaşlık davranışı alanında, çalışanların rol ve ekstra rol tanımlamaları ayrımının net olmadığıdır. Bu çalışmanın amacı, çalışanların rol tanımlamalarının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini incelemektedir. Örgütsel vatandaşlık davranışının en önemli özelliklerinden birisi, çalışanlar tarafından sergilenen ‘gönüllü’ davranışlar olmasıdır. Örgütsel vatandaşlık davranışının ‘gönüllü’ olması, çalışanın iş tanımlarında yer almaması ve bu davranışların örgütün biçimsel ödül-ceza sistemince değerlendirilmemesiyle ilgilidir. Bu doğrultuda, bu çalışmada çalışanların rol tanımlamaları dikkate alınarak, örgütsel vatandaşlık davranışlarını ne derece ‘ekstra-rol’ olarak gösterdikleri incelenmiştir.

Although Organizational Citizenship Behavior has a quick acceptance and wide interest in several disiplinces, there has been some conceptual confusion about its theoritical foundation. One of the issues that these confusions adresses that; organizational citizenship is not a clear-cut construct because the boundary between in-role and extra role bahaviour is ill-defined . This study’s aim is, to observe the impact of role definations of employees on their understanding of the Organizational Citizenship Behavior (OCB). One of the main property of the OCB is that these individual behaviors are discretionary as identified by the literature. By ‘discretionary’, its meant that the behavior is not an enforceable requirement of job description and not directly or explicitly recognized by the formal reward system. Therefore in this study by taking account the role descriptions of employees, in which degree OCBs are percevieved as extra-role behavior, is researched.
Keywords: Örgütsel Davranış; Personel Yönetimi; Vatandaşlık