Ürün yenilikleri ve işletmelerin rekabet gücüne etkisi - Aşar, Hüseyin Emre (My University, 2002)
Bu tezin konusu özellikle son yıllarda gittikçe şiddetlenen rekabete karşı koyabilmek amacıyla ticari kuruluşların aldıkları önlemlerden birisi olan ürünler üzerinde yapılan yeniliklerdir. Gerçekten de ticari hayatın her devresinde rekabetçi unsurlar (işletmeler) sürekli olarak yeni ürünlerle ya da mevcut ürünlerde yaptıkları değişikliklerle tüketiciyi cezbetmeye çalışmışlardır. Nitekim hayatımızda yaşanan her gelişme böyle bir çabanın sonucu olarak karşımıza çıkmıştır. Örneğin bir zamanlar çamaşır makinesi dahi yokken bugün çeşitli niteliklerde, çeşitli markalarda v.s. makinelerden herhangi birisini seçmekte zorlanan tüketicilerle karşı karşıya bulunuyoruz. Bu örnekleri hayatımızın her alanına yaymak mümkündür. Bu tür bir gelişmenin temel nedeni ise işletmelerin rekabette öne geçmek ve pazarın kaymağını toplayabilmek amaçlarından kaynaklanmaktadır. Bu tür bir rekabet anlayışı doğal olarak çok büyük ekonomik kaynakların ürün geliştirme, yeni ürün yaratma alanlarında kullanılmasına yol açmaktadır. Öte yandan ürün denilen unsur işletmelerin tek gelir kaynağıdır. Ürün söz konusu olmadığı taktirde herhangi bir işletmenin varlığından söz edilemez. Bu nedenle böyle bir konu incelemeye ve üzerinde tez çalışması yapmaya değer bulunmuştur. Bu araştırma özellikle bankacılık kesimi üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Çünkü bankacılık sektörü son yıllarda çok yoğun bir rekabetin yaşandığı, pek çok yeni ürünün pazara sunulduğu ve sırf bu rekabet nedeniyle pek çok bankanın iflas ettiği bir ekonomik alan haline gelmiştir. Global rekabetinde yoğun olarak hissedildiği bu alanda bu tarz bir araştırmanın yapılması uygun görülmüştür. Araştırma yöntemi olarak anket metodu kullanılmıştır. Bu anlamda elde edilen sonuçlara gözden geçirildiğinde görülmüştür ki bankacılık sektöründe çok yoğun bir rekabet yaşanmaktadır. Geliştirilen her yeni ürün kısa sürede tüketilmektedir. Bu nedenle sürekli bir yeni ürün geliştirme çabası harcanmaktadır. Bazı ürünlerde başarı yakalanabilmektedir.
Keywords: Rekabet