Characterızatıon of fe3o4 and mnzn ferrıte nanopartıcles produced by co-precıpıtatıon method - Cebeci, Can Berk (My University)
ORTAK ÇÖKTÜRME YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN Fe3O4 VE MnZn FERRİT MANYETİK NANO PARÇACIKLARININ KARAKTERİZASYONU Son yıllarda nano teknoloji ve uygulamaları gelişmekte olan bilimlerden biri olmuştur. Hemen hemen her yerde görmüş olduğumuz manyetik malzemeler, nano teknolojinin de katılımıyla daha etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ferrimanyetik malzemeler, özellikle antik zamanlardan beri bilinen manyetit, artık yalnızca atık su arıtımı, manyetik data stoku, kataliz ve yarı iletkenler gibi endüstriyel uygulamalarla değil, aynı zamanda ilaç taşıyıcı, hipodermi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi biyomedikal alanlarda da karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada manyetit ve mangan çinko ferrit manyetik nano parçacıklar (MNPler) ortak çöktürme yöntemiyle başarılı bir şekilde hazırlanmıştır. Nanomanyetik parçacıkların sentezi sırasında, en uygun tane boyutunu bulmak için iki etkili parametre incelenmiştir: Sıcaklık ve pH değerleri. Parçacık boyutu üzerindeki sıcaklık etkisi 25-80°C aralığında incelenmiştir. En küçük manyetik ve MnZn ferrit nano parçacıklar sırası ile pH 11 ve 12 değerlerinde görülmüştür. Fe3O4 nanoparçacıklar için en küçük tane boyutunun görüldüğü sıcaklık pH 11 değerinde 60 °C olarak belirlenmiştir. Elde edilen nano parçacıkların taramalı elektron mikroskobu (SEM), X-ışını toz difraksiyonu (XRD) ve titreşimli numune manyetometre (VSM) kullanılarak karakterizasyonları yapılmıştır.

CHARACTERIZATION OF Fe3O4 AND MnZn FERRITE NANOPARTICLES PRODUCED BY CO-PRECIPITATION METHOD Nanotechnology and its applications have become one of the developing sciences in recent years. Having had seen almost everywhere of our lives, magnetic materials have started to be used more efficiently with the introducing of nanotechnology. Ferrimagnetic materials, especially magnetite which is known since ancient times, are encountered not only industrial applications such as waste water treatment, catalysis, magnetic data storage, semiconductors but also biomedical applications such as drug delivery, hyperthermia, and magnetic resonance imaging (MRI). In this study, magnetite and MnZn ferrite magnetic nano particles (MNPs) have been prepared successfully by using co-precipitation method. Two effective parameters on the particle size were investigated: Temperature and pH values. The temperature effect on the particle size was investigated in the temperature range of 25-80°C. The pH values at which the particle size is smallest for magnetite and MnZn ferrite particles were determined as pH 11 and 12 respectively. The temperature at which the smallest particles form for Fe3O4 nanoparticles was determined as 60°C at pH 11. The obtained nanoparticles were characterized through the scanning electron microscope (SEM), X-ray powder diffraction (XRD), and vibrating sample magnetometer (VSM).
Keywords: Malzeme; Metalurji; Metalurji ve malzeme mühendisliği; Nanoteknoloji; Teknoloji