Yönetici hemşirelerin karar verme stratejileri ve yaratıcılık düzeyleri - Acıbozlar, Özlem (My University, 2006)
1.ÖZET YÖNETİCİ HEMŞİRELERİN KARAR VERME STRATEJİLERİ VE YARATICILIK DÜZEYLERİ Araştırma, İzmit ilindeki tüm hastanelerde Nisan-Mayıs 2005 tarihleri arasında, 159 yönetici hemşirenin karar verme stratejileri ve yaratıcılık düzeylerinin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak,yönetici hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren bilgi formu, karar verme stratejileri ölçeği ve ne kadar yaratıcısınız? ölçeği kullanılmıştır.Veriler,Yüzdelik,Ortalama,Student t testi,Oneway Anova testi, Tukey HDS testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi ve pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre; yönetici hemşirelerin % 34.6’sı 26-31 yaş grubunda, %76.1’i evli, %64.7’si ön lisans mezunu, % 45.9’unun 1-5 yıl arasında yönetici olarak çalıştığı, %32.1’inin mesleki çalışma yılının 16 yıldan fazla olduğu, %20.1’inin bir sanat dalı ile uğraştığı görülmüştür. Yönetici hemşirelerin karar verme stratejilerinin orta düzeyde (87.68±7.20), yaratıcılık puanlarının ise ortalamanın altında (37.77±20.99) olduğu belirlenmiştir.Karar verme stratejileri alt ölçeğinde yer alan mantıklı karar verme stratejisi ile yaratıcılık puanlarını arasında pozitif yönde istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.01). Yönetici hemşirelerin yaş, medeni durum, öğrenim durumu, mesleki ve yönetici olarak çalışma yılı, herhangi bir sanat dalı ile uğraşma değişkenlerinin karar verme stratejileri üzerinde; yaş, medeni durum, öğrenim durumu, mesleki çalışma yılı, bir sanat dalı ile uğraşma değişkenlerinin yaratıcılık düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak etkili olduğu belirlenmiştir. 2.

NURSE MANAGERS’ DECISION MAKING STRATEGIES AND CREATIVITY LEVELS The research was planned with the aim of defining nurse managers’ decision making strategies and creativity levels and was carried out descriptively with 159 nurse managers in all İzmit hospitals from april to may 2005. An information form including descriptive and occupotional characteristics of nurse managers,decision making strategies test and how creativity are you? test was used as data collecting tools.Datas were assessed by using percantage,average,Student t test,Oneway Anova test,Tukey HDS test,Kruskal Wallis test,Mann Whitney U test and Pearson Correlation Analysis. . Acording to research findings;34.6% of the nurse managers were among 26-31 age group,76.1 % were married, 64.7% had two-years degrees, 45.9 % worked among 1 and 5 years of management experience,32.1% had more than 16 years of professional experience,% 20.1 were deal with any artworks. Nurse managers’ decision making strategies were found as middle levels (87.68±7.20) and creativity levels were found lower than the avarage (37.77±20.99). There was a highly significant statistical correlation between logical decision making strategies scores and creativity scores (p<0.01). The variables,age,marital status,educational levels,worked years with the professional and manager and as if they had dealed with artworks were influential on nurse managers’ decision making strategies.While the variables age,marital status, educational levels,worked years with the professional and as if they had dealed with artworks were influential variables on creativity,all yielding statistical significance.
Keywords: Hemşireler_Karar Verme; Yaratıcılık Yeteneği_Hemşireler; Yöneticiler_Hemşireler