Gelir dağılımı adaletsizliği ve Türkiye’de yoksullukla mücadele politikalarının etkinliği - Günel, Özgür (My University, 2019)
İktisat biliminin önemli iki konusu olan adaletsiz gelir dağılımı ve yoksulluk olgusu dünya genelinde sorun olmaya devam etmektedir. Küreselleşme ile beraber yaşanan refah artışına rağmen bu iki sorun hala dünya gündeminde yerini korumaktadır. Bölüşüm ile yoksulluk arasındaki sıkı ilişki bu iki problemin birlikte anılmasına neden olmaktadır. Gelir dağılımında adaleti ve yoksullukla mücadelede etkinliği sağlamak toplumsal refah için önem arz etmektedir. Servet dağılımı, nüfusun yapısı, enflasyon, küreselleşme, kayıt dışı ekonomi gibi faktörler gelir dağılımını etkilemekte ve yoksulluğun boyutlarını değiştirmektedir.Bu çalışmada, tüm dünyanın ortak sorunu olan adaletsiz gelir dağılımı ve yoksulluğun boyutları incelenmeye çalışılmıştır. Adaletsiz gelir dağılımı nedenleriyle birlikte işlenmiş, teorik yaklaşımlar ortaya koyulmuştur. Dünya genelinde ortak bir tanımı bulunmayan yoksulluk kavramı açıklanmaya çalışılmış, Türkiye’de yoksullukla mücadelede uygulanan politikalar incelenmiştir. Kamu kurumlarının yoksullukla mücadeledeki rolü ve sosyal yardımlar ifade edilmiştir. Korelasyon analizi yöntemiyle Türkiye’de yoksullukla mücadele kapsamında yapılan harcamaların etkinliği ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Two important issues of economics; unfair distribution of income and the fact of poverty are continue to be a problem in the World. Despite the welfare increase with globalization, these two problems still remain on the agenda of the world. The close relationship between distribution and poverty causes these two problems to be mentioned together. Ensuring efficiency in the distribution of income and poverty alleviation plays crucial role for social welfare. Factors such as wealth distribution, population structure, inflation, globalization, and informal economy influences income distribution and changes the dimensions of poverty.In this study, it has been tried to examine the inequitable income distribution and extents of poverty which are common problems of the whole world. The theoretical approaches have been put forward together with the reasons for unfair income distribution. The term of poverty, which has no common definition in the world, has been explained and also struggle against poverty policies implemented in Turkey were investigated. The role of public institutions in the poverty reduction and social aids have been expressed. By the correlation analysis method, efficiency of spending in the context of the fight against poverty has been put forward.
Keywords: Economic conditions; Economic policy; Ekonomik durum; Fighting Policies; Gelir dağılımı; Income distribution; Mücadele Politikaları; Poverty; Social Assistance; Social policy; Sosyal politika; Sosyal Yardım; Turkey; Türkiye; Türkiye Income Distribution; Yoksulluk