Dindarlığın Gösterişçi Tüketim, Savurgan Tüketim ve Dini Öncelikli Tüketim Davranışına Etkileri Üzerine Nicel Bir Araştırma - AYTEN, ALİ (My University, 2023)
Öz: Dinin insan için önemi, hayatın her aşamasında ve her davranışta kendisini göstermesiyle açığa çıkmaktadır. Tüketim davranışları da bireyin inanç, değer ve düşünceleriyle şekillenen bir olgudur. Bu çalışma, dindarlığın tüketim eğilimleri üzerinde nasıl bir etkide bulunduğunu araştırmaktadır. Altı farklı alışveriş merkezinden alışveriş yapan, farklı sosyo-ekonomik düzeydeki bireylerin dindarlık durumlarının tüketim davranışlarında oluşturduğu etki incelenmektedir. Nicel yöntem çerçevesinde ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilen bu araştırmada veriler anket tekniğiyle elde edilmiştir. Veri toplama araçları olarak ise ‘Tüketim Dinamikleri Ölçeği’ ve ‘Dindarlık Ölçeği’ kullanılmıştır. Araştırmaya İstanbul ilinde farklı semtlerde bulunan Akasya AVM, Avlu34 AVM, Canpark AVM, Kanyon AVM, Meydan AVM ve Zeruj Port AVM’de alışveriş yapan 303 kişi katılmıştır. Araştırma grubunun yaş aralığı 16 ile 70 arasında olup, yaş ortalaması M=30,7; SD=10,22 şeklindedir. Dindarlık ile tüketim eğilimleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular; dindarlığın gösterişçi tüketim, savurgan tüketim ve dini öncelikli tüketim eğilimlerinde anlamlı bir yordayıcı olduğunu göstermiştir. Dindarlık, dini öncelikli tüketim davranışını artırırken, gösterişçi tüketim ve savurgan tüketim davranışlarını azaltmıştır. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Tüketim, Gösterişçi Tüketim, Savurgan Tüketim, Dini Öncelikli Tüketim.

Abstract: The significance of religion in people's lives becomes evident at every stage of life and in every aspect of their behavior. Consumption behavior is also a phenomenon shaped by the individual’s beliefs, values and thoughts. This study explores the impact of religiosity on consumption patterns. The effect of religiosity on consumption behaviors of individuals from different socio-economic levels who shop at six different shopping centers is examined. In this research, which was carried out according to the relational survey model within the framework of the quantitative method, the data were obtained by the questionnaire technique. The 'Consumption Dynamics Scale' and 'Religiousness Scale' were used as data collection tools. 303 people who shopped at Akasya AVM, Avlu34 AVM, Canpark AVM, Kanyon AVM, Meydan AVM and Zeruj Port AVM in different districts of Istanbul participated in the research. The age range of the research group was between 16 and 70, the mean age was M=30.7; SD = 10.22. Regression analyzes were carried out to determine the relationship between religiosity and consumption trends. The findings showed that religiosity is a significant predictor of conspicuous consumption, extravagant consumption, and religious priority consumption trends. While religiosity increased religious priority consumption, it decreased conspicuous consumption and extravagant consumption. Keywords: Religiosity, Consumption, Conspicuous Consumption, Extravagant Consumption, Religious Priority Consumption.
A Quantitative Study on the Effects of Religiosity on Conspicuous Consumption, Extravagant Consumption and Religious Priority Consumption Behavior
Keywords: Religiosity; Consumption; Conspicuous Consumption; Extravagant Consumption; Religious Priority Consumption; Dindarlık; Tüketim; Gösterişçi Tüketim; Savurgan Tüketim; Dini Öncelikli Tüketim