Türkiye-Suriye ekonomik ilişkileri 2002-2007 - Akbaba, Mehmet (My University, 2009)
Türkiye ile Suriye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler Soğuk Savaş yıllarında gerek siyasi çatışmalar gerekse farklı kutuplara olan yakınlıklar nedeniyle istenilen düzeyde olmamıştır. İki ülke arasındaki ekonomik ilişiler 1990’lı yıllarda Suriye’nin serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecine girmesiyle birlikte canlanmaya başlamıştır. Bu süreçte Suriye Hükümeti, dışa açılım ve yatırımların teşvik edilmesi, özel sektöre daha büyük önem verilmesi, yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi, bankacılık, borsa ve kur politikaları konularında çalışmalar yapmaktadır. Suriye ile olan dış ticaretimiz, iki ülke arasında yaşanan siyasi gerginlikler başta olmak üzere Suriye’nin uyguladığı kotalar ve gümrüklerden olumsuz etkilenmesine rağmen, son yıllarda sürekli yükselen bir eğilim izleyerek önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Hafız Esad’ın 2000 yılında ölmesinin ardından başa geçen oğlu Beşşar Esad Suriye’de yeni bir dönemin başlangıcını temsil etmektedir. Beşşar Esad’ın ifadesiyle babasıyla arasında herhangi bir fark olmamasına rağmen kendisi çağın gereklerine göre hareket ettiğini iddia etmektedir. Nitekim Beşşar Esad ile birlikte Suriye yüzünü daha çok Batı’ya dönmüştür. Türkiye ve Suriye arasında Özellikle Hatay Sorunu, Su Sorunu ve Suriye’nin PKK’ya desteği nedeniyle gergin bir süreç izleyen Türkiye-Suriye Siyasi ve Ekonomik ilişkileri son dönemde iyileşme sürecine girmiştir. Bölgede yaşanan gelişmeler iki ülkeyi dostluk çerçevesinde iyi ilişkiler kurmaya mecbur bırakmıştır. Coğrafi yakınlık ve iki ülke toplumu arasında var olan derin tarihi ilişkiler, ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.

. Economic and commercial relations between Turkey and Syria during the Cold War couldn’t be in desired level due to proximity of different poles or political conflicts. Economic relations between two countries in 1990s began to revive with the process of transition of Syria’s economic attachment to the free market economy. İn the process the Government of Syria is working on the subjects such as openig to outside stimulation to investments, giving greater importance to the private sector withdrawing of foreing capital into the country, banking, stocking and exchanging policies. Our trade with Syria has made significant progress by following continowly rising trend despite being negatively affected due to guota and customs of Syria’s implementation Beşşar Esad who began to administer after Hafız Esad died in 2000 represents a new beginning era in Syria. Beşşar Esad claims that he acts according to age needed although there is no difference between he and his father. However Syria turned their face to the West with the statement of Beşar Esad. Economic and political relations between Turkey and Syria following tense process because of especially Hatay problem, water problem and Syria’s support to PKK has begun the healing process recently. Developments in the region forced two countries to establish good relationship. Geographical proximity and deep historical relations between two countries plays an important role in the development of commercial relations.
Keywords: Ortadoğu_Ekonomi; Türkiye_Ekonomik İlişkiler_Suriye