Sosyal medyada politik zehirlenme ve yan etkileri - Önce, Şirvan (My University, 2021)
Bu çalışmada, John Naisbitt vd.nin yüksek teknoloji toplumlarındaki teknolojik olarak zehirlenmiş bölgeleri tanımlamak için geliştirdiği teknolojik zehirlenme kavramından hareketle siyasal zehirlenme nosyonu geliştirilmiştir. Siyasal zehirlenme, tüm toplumsal süreçleri etkisi altına alan ve semptomları önceden tespit ve teşhis edilebilen bir toplumsal anomali durumudur; apolitik süreçleri bile aşırı, yoğun ve hızlı biçimde siyasallaştırır. Bu çalışmada tanımlanan siyasal zehirlenme ve semptomları, bürokrasi başta olmak üzere medya, iletişim ve dinde kolayca tespit edilebilir. Çünkü bu kurumlar tarihsel geçmişleri dolayısıyla aşırı siyasallaşmaya daha açıktır. Semptomların tümünü sergileyen bir toplum, virüsle enfekte olmuş bir bünye gibidir; paralize olmuş halde kendinden beklenen işlevlerini yerine getiremez. Tümüyle gözlenebilir olan bu altı semptom, kişisel ve apolitik olanın siyasallaşma seviyesini ve siyasal zehirlenme yoğunluğunu da tanımlar. Üstelik aşırı siyasallaşmanın sosyal medya ve toplumsal ilişkiler üzerindeki etkisini, teknolojik bağlamda görünür kılar. Yatay mimarisi ve etkileşimlilik karakterleriyle ana akım medyadan farklılaşmış olsa da sosyal medya, siyasal zehirlenmeye karşı bağışık değildir. Kullanıcılarını zehirleyen yüksek sanallık teknolojileri gibi güçlü, yaygın ve popüler siyasal etki de kitle iletişim kanalları ve sosyal medya aracılığıyla kişi ve kurumları zehirlemektedir. Siyasal zehirlenme, internet tabanlı iletişim teknolojileriyle yalnızca yayılmaz, aynı zamanda medyanın kendisini de zehirler. Teknoloji ile siyaset arasındaki ilişkiye odaklanan bu çalışmada gömülü teori yöntemi kullanılarak Twitter verileri incelenmiş, politik zehirlenmeye örnek oluşturacak içerikler analiz edilerek teori oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar, siyasal zehirlenmenin yaygın internet ağları ve teknolojik zehirlenme ile paralel işleyen bir süreç olduğunu göstermektedir. Bu yüzden politik zehirlenme nosyonu, yeni türden sosyo-teknik ve dijital olgular listesine dahil edilebilir.

In this study, the notion of political poisoning was developed based on the concept of technological poisoning developed by John Naisbitt et al. to describe technologically poisoned regions in high-tech societies. Political poisoning is a social anomaly situation that affects all social processes and whose symptoms can be detected and diagnosed beforehand; It politicizes even apolitical processes excessively, intensely and rapidly. Political poisoning and its symptoms described in this study can be easily detected in media, communication and religion, especially in bureaucracy. Because these institutions are more open to extreme politicization due to their historical background. A society that exhibits all the symptoms is like a body infected with a virus; Paralyzed, he cannot fulfill his expected functions. These six fully observable symptoms also define the level of politicization of the personal and the apolitical, and the intensity of political poisoning. Moreover, it makes the effect of excessive politicization on social media and social relations visible in the technological context. Although it differs from the mainstream media with its horizontal architecture and interactive characters, social media is not immune to political poisoning. Like high virtuality technologies that poison their users, strong, widespread and popular political influence also poisons individuals and institutions through mass communication channels and social media. Political poisoning not only spreads through internet-based communication technologies, it also poisons the media itself. In this study, which focuses on the relationship between technology and politics, Twitter data was examined using the embedded theory method, and the theory was formed by analyzing the contents that would set an example for political poisoning. The results obtained in the research show that political poisoning is a process that operates in parallel with widespread internet networks and technological poisoning. Thus, the notion of political poisoning can be included in the list of new kinds of socio-technical and digital phenomena.
Keywords: Gazetecilik; Journalism; Political aspects; Politics; Politika Political Intoxication; Siyasal yönleri; Siyasal Zehirlenme; Siyaset; Social media; Sosyal medya; Technological Intoxication; Teknolojik Zehirlenme