Kimya öğretiminde STEM uygulamalarının farklı öğrenme stillerine ve zeka alanlarına sahip öğrencilerin kavramsal anlamaları ve bilimsel süreç becerilerine etkisi - Tatli, Feyza (My University, 2022)
Bu araştırmada kimya öğretiminde STEM uygulamalarının farklı öğrenme stillerine ve zekâ alanlarına sahip lise öğrencilerinin kavramsal anlamaları ve bilimsel süreç becerilerine üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada karma yöntem gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda tek gruplu ön test-son test zayıf deneysel desen, nitel boyutunda ise durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim ve öğretim yılının bahar döneminde İstanbul il merkezinde bulunan bir lisenin 10. sınıfına devam eden 65 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilere öğrenme stilleri ve çoklu zekâ testi uygulanmıştır. Öğrenme stilleri ve çoklu zekâ testi sonuçlarına göre öğrenciler baskın zekâ alanlarına göre heterojen, baskın öğrenme stillerine göre olacak şekilde 3’erli 4’erli gruplara ayrılmıştır. Araştırmanın uygulama aşaması “Endüstri ve Canlılarda Enerji” ve “Kimya Her Yerde” üniteleri kapsamında gerçekleştirilmiş olup toplam sekiz hafta sürmüştür. Araştırmada ele alınan kavramsal anlama değişkeni için “Kavramsal Anlama Testi”, bilimsel süreç becerileri değişkeni için “Bilimsel süreç Becerileri Testi” kullanılmıştır. Kavramsal anlama testi hem nitel hem de nicel olarak incelenmiştir. Yapılan nicel ve nitel analizler sonucunda bulgulara ulaşılmıştır. STEM etkinliklerinin 10. sınıf öğrencilerinin zekâ alanlarına ve öğrenme stillerine bağlı olmaksızın kavramsal anlamalarına ve bilimsel süreç becerilerine olumlu yönde etki ettiği, mevcut kavram yanılgılarını azalttığı sonucuna varılmıştır.

In this study, it was aimed to examine the effects of STEM applications in chemistry teaching on conceptual understanding and scientific process skills of students with different learning styles and intelligence areas. Mixed method embedded design was used in the research. In the quantitative dimension of the research, a single-group pretest-posttest weak experimental pattern was used, and in the qualitative dimension, a case study was used. The study group of the research consists of 65 students studying in the 10th grade of a high school located in the city center of Istanbul in the spring semester of the 2017-2018 academic year. The learning styles test and the multiple intelligence test were applied to the students participating in the research. According to the test results, the students were divided into groups of 3 or 4, as heterogeneous in their dominant intelligence areas and homogeneous in their dominant learning styles. The implementation stage of the research was carried out within the scope of the Energy in Industry and Organisms and Chemistry is Everywhere units and lasted for a total of eight weeks. In the research, “The Conceptual Understanding Test was used to measure conceptual understanding and The Test of Scientific Process Skills” was used to measure scientific process skills. The conceptual understanding test was examined both qualitatively and quantitatively. As a result of the quantitative and qualitative analyzes, the findings were reached. It was concluded that STEM activities positively affected conceptual understanding and scientific process skills of 10th grade students, regardless of their intelligence areas and learning styles, and reduced existing misconceptions.
Keywords: 10. sınıf; bilimsel süreç becerileri; Chemistry; conceptual understanding; çoklu zekâ STEM; grade 10; high school; kavramsal anlama; Kimya; learning styles; lise; multiple intelligences; Öğrenim ve öğretim; öğrenme stilleri; science process skills; STEM; Study and teaching