Hücre siklusu ve kanser - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Hücre çoğalması ve hücre siklusunun ilerlemesi büyümenin kontrolünde rolü olan genlerin ekspresyonu ile bağlantılıdır. Ökaryot hücre siklusu M (mitoz) G1, S ve G2 fazlarından oluşmaktadır. Bu süreçte hücre uyarımı ve büyüme meydana gelir veya hücre Go fazında durmaktadır. Hücre siklusunda G1-S geçişinde, G2-M geçişinde ve metafaz-anafaz geçişinde kontrol noktaları bulunmaktadır. Hücre siklusu siklin bağımlı kinazlar (cdk, katalitik altbirim) ve siklin (cyc, düzenleyici altbirim) tarafından kontrol edilmektedir. Hücre homeostazisi hücre çoğalması, büyümenin durdurulması ve apoptozis (programlı hücre ölümü) ile sürdürülmektedir. Hücre siklusu içindeki olayları düzenleyen ve kontrol eden etkileşimler çok sayıda ve komplekstir. Hücre siklusunun düzenlenmesindeki hatalar hücre bölünmesinin kontrolunun bozulmasına neden olur. Hücre siklusu kontrol noktalarında değişimler kanser gelişimine neden olabilir. Kanser gelişiminde tümör baskılayıcı fonksiyon, DNA onarımı ve apoptozis kritik yolaklardır.

Proliferation and cell cycle progression are linked to the expression of genes associated with growth control. The eucaryotic cell cycle consists of an M (mitotic) phase, a G1 phase, the S phase and G2 phase. Non-dividing cells exist at G0. Cell cycle is regulated by several critical cell cycle check points These are G1-S check point, G2 -M check point and metaphase-anaphase check point. Cell cycle is controlled by the cycline dependent kinases (cdk, catalytic subunit) and cyclins (cyc, regulatory subunit). Homeostasis is within a cell is regulated by the balance between proliferation, growth arrest and apopto sis. Defects in cell cycle regulation inhibit controls for cell division. Alterations of cell cycle check points might result in cancer. The interactions which control and regulate the cascade of events within cell cycle are numerous and complex. Tumor supression of growth arrest, DNA repair and apoptosis, are all critical pathways in the development of cancers.
Cell cycle and cancer
Keywords: Hücre ve Doku Mühendisliği; Hücre Biyolojisi