An application of linear cryptanalysis method to des block cipher - Aslan, Şükran (My University, 2001)
1993 yılında Matsui tarafından bulunan lineer kriptoanaliz metodu, DES2e yapılan bilinen açık mesaj saldırısıdır. Bu metodun amacı verilen şifreleme algoritmasında lineer yaklaşımlar bulmaktır. Bu amaçla S-kutuları istatistiksel olarak analiz edilir, burada gözlenilen lineer özellik F-fonksiyonlarına taşınır. Sonunda açık mesaj, kapalı mesaj ve sabit anahtar bağlı basit olasılıklı bağıntı elde edilir. Bu metodla 26 altanahtar bitleri elde edilir. Diğer blok şifreleme algoritmalarına da uygulanabilir. Bu tezde lineer kriptoananliz metodunun DES blok şifreleme algoritmasına uygulanmasını çalıştık. Bunun için gerekli olan algoritmaları DES'e uyguladık. Anahtar Sözcükler: Bilinen açık mesaj saldırısı, DES, S-kutuları, lineer kriptoanaliz. Kasım, 2001Şükran Aslan Linear cryptanalysis invented by Matsui in 1993 is an essentially known plaintext attack of DES cipher. The purpose of this method is to obtain a linear approximate expression of a given cipher algorithm. For this purpose this method analyzes S-box statistically, then extended local property of the S-boxes to the entire cipher structure through F-functions, and finally reach the simple probabilistic relations among plainttexts, ciphertexts and the fixed secret key. By this method we can find 26 subkey bits. This method is applicable for other block ciphers. In this thesis we study linear cryptanalysis method to DES block cipher for this purpose we implemented the algorithms and compare the results. Key Words: Known plaintext attack, DES, S-boxes, linear cryptanalysis. November, 2001Şükran
Keywords: Bilgisayar Programlama; Bilgisayar programlaması; Bilgisayar sistemlerinde veri; Genel Konular; Veri güvenliği; Veri şifreleme