Uv ışınları ile sertleşebilen su bazlı poliüretan akrilatların sentezi ve karakterizasyonu - Gacal, Tülin (My University, 2015)
UV IŞINLARI İLE SERTLEŞEBİLEN SU BAZLI POLİÜRETAN AKRİLATLARIN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU UV (ultraviyole) ışınları ile sertleşebilen kaplamalar, düşük sıcaklıklarda hızlı sertleşebilme, düşük enerji tüketimi ve daha az çevre kirliliğine yol açması nedeniyle pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür kaplamaların en önemli uygulama alanları , kağıt, ahşap, metal, karbon ve plastik endüstrisidir. Bu çalışmada, UV ışınları ile sertleştirilebilen termal ve mekanik özellikleri iyileştirilmiş su bazlı yeni üretan akrilat oligomerler sentezlenmiştir. Sentezlenen oligomerlerden farklı oranlarda akrillenmiş HEPA (akrillenmiş 2-2-bis(4-β-hidroksietoksi) Fenil Propan) / akrillenmiş HEPFA (2,2-bis(4-β-hidroksietoksi) Fenil 6F Propan ve sol jel içeren kaplama formulasyonları hazırlanarak UV ışınları ile sertleştirilmiş ve kaplama malzemeleri hazırlanmıştır. Hazırlanan kaplama malzemelerinin termal , mekanik ve morfolojik özellikleri incelenmiştir.

THE SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF UV CURABLE WATERBORNE POLYURETHANE ACRYLATES UV curable coating which is one of these techniques, are widely used due to its low energy consumption, leading less environmental pollution, and due to their advantage of being able hardnes quickly even at low temperatures in many areas. The most important fields of application of such coatings are wood, paper, metal, carbon and plastic industries. In this study, UV curable new waterborne polyurethane acrylate oligomers, which were improved thermal and mechanical properties of them, were synthesized . Sol-gel mixture in different ratios, and acrylated 2-2-bis(4-β-hydroxyethoxy) phenyl propane (acrylated HEPA) and acrylated 2,2-bis(4-β-hydroxyethoxy) phenyl 6F (acrylated HEPFA) propane -based coating containing additives were prepared. Thermal and mechanical and morphological properties of the prepared coating material was examined.
Keywords: Kimya, Organik