Uluslararası basketbol organizasyonlarının spor turizmine, ülke ekonomisine ve tanıtımına katkılarının değerlendirilmesi - Alpullu, Aytekin (My University, 2011)
ULUSLARARASI BASKETBOL ORGANİZASYONLARININ SPOR TURİZMİNE, ÜLKE EKONOMİSİNE VE TANITIMINA KATKILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Uluslar arası turizm hareketlerinde spor turizmi olayının bağlı olduğu kural ve ilkeleri doğrultusunda nedenlerini, kapsamını, gelişme koşullarını, sonuçlarını ve bu olaylar arasındaki neden- sonuç ilişkilerinin bilimsel yöntemlerle ortaya koymak bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Sportif organizasyonların ülke ekonomisine getirdiği yararlar, sporun yaygınlaştırıcı ve geliştirici özellikleri, ülke tanıtımına sağladığı katkılar göz önüne alındığında ülkemizde bu konu hakkında çok sayıda araştırma yapılmadığı görülmektedir. “Uluslararası Basketbol Organizasyonlarının Spor Turizmine, Ülke Ekonomisine ve Tanıtımına Katkılarının Değerlendirilmesi” başlıklı tez çalışmasında, spor yönetim bilimi ve spor turizmi alanında bilimsel katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu çerçevede elde edilen sonuçların günümüz spor turizm politikasında verimliliğe yönelik yeni stratejilerin oluşturulmasına yön vereceği düşüncesindeyiz. Veri toplama aracı olarak Köln Spor Üniversitesi doktora bitirme tezi olan “EURO 2008 Şampiyonasının Spor Turizmine Gelecekteki Etki Düzeyleri” başlıklı tezin anketi uyarlanarak kullanılmıştır. Eurolig (dörtlü final), Avrupa Şampiyonası ve Türkiye’de düzenlenen Dünya Şampiyonasına katılan toplam 678 izleyiciye anket uygulanmıştır. Anket aracılığıyla toplanan veriler SPSS 14 sürümünde istatiksel paket SPSS 2009) aracılığıyla; frekans, yüzde analizi, ki-kare, iki veya daha fazla kategorik değişkenin koşullu ilişkisini analiz etmek için log-linear testleri ve korelasyon yapılmıştır. Sonuç olarak yaşları 18-23 arasında olan izleyicilerin şampiyona süresince toplam harcamaları 0-2000 Tl arasında olanların konakladıkları yeri ve otelde çalışanların kendilerine karşı davranışlarını kötü olarak değerlendirmişlerdir. Ekonomik olarak fazla harcama yapan Kuzey Avrupa ülke vatandaşları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p değeri <0,05). Ülkenin imajı ve tanıtımı açısından gelen izleyicilerin bölge hakkında daha önceden bilgi sahibi olmadıkları ve şampiyona sonrası tekrar bulundukları bölgeyi ziyaret etme istekleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Uluslar arası Basketbol Şampiyonaları, Spor Turizmi, Sosyolojik ve Ekonomik boyut The Evaluation Of Contributions Of The International Basketball Organizations To The Sports Tourism, The Country Economy And Its Presentation The subject of this thesis is constituted by reasoning tourism events among international countries considering its means of its contribution due to its rules and principles, its scope, conditions of development, its conclusions and the scientifically stated casual connections among events. The benefits sportive events provide to a countries economy, the extending and developing features of sports and when the contribution provided to our country by such events is considered, it obviously points out the fact that the researches applied about the topic has not been sufficiently realized. With our study of thesis titled as “The Evaluation of Contributions of the International Basketball Organizations to the Sports Tourism, the Country Economy and its presentation” we aimed to provide scientific contribution to the field of sciences of sports and sports tourism acts. We believe that our study will lead to the constitution of new strategies to the present sports tourism policies with the conclusions we reach within these borders. Koln Sports University doctoral thesis used as a data collection, which is titled Sport Tourism Future Impact Levels of the EURO 2008 Championship, is adapted from the questionnaire used in the thesis entitled. The survey was applied to a total of 678 spectators watching the Euro league (final four), The European Championship and the World Championship organized in Turkey. The data gained via the survey has went through statistical package programs of SPSS in the 14th version with SPSS 2009, a percentage analysis, a chi-square test, the relationship among them analyzed with two or more variables of a category, log-linear tests applied and with their correlation evaluated as well. As a result, during the championship the total expenditure of the viewers are between the ages of 18-23, is calculated about 0-2000 TL and those who stayed at the hotels are criticized the hotel employees, about mistreating the guests. A significant relationship has found in the citizens of Northern European countries, who spends more economically. (p value<0.05) Another significant relationship indicates that, for those who only came to purpose of watching the championship but totally unfamiliar about the country itself, wants to visit the country again after the championship. Key Words: The International Basketball Championship, Sports Tourism, Social and Economic means
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Ekonomi_Spor; Spor Turizmi; Turizm_Spor