Soğuk hava etkisine karşı termal konfor sağlayan katmansal tekstil yapılarının üretilmesi - Güncü, Şeyma Büşra (My University, 2025)
İnsanların hayatlarını devam ettirebilmeleri için zorunlu bir ihtiyaç olan giyinme gereksinimleri, teknolojiye bağlı olarak gelişen ve değişen dünyada değişikliğe uğramıştır. Giyinme gereksinimi, bir zorunluluk olmaktan çıkıp, istek ve beklentilere göre değişiklik gösterebilen bir kavram haline dönüşmüştür. Giyilen giysilerin, insan üzerinde yarattığı memnuniyet ve rahatlık hissiyatı konfor olarak ifade edilmektedir. Konfor, insan ve içinde bulunduğu çevre ile sağladığı fizyolojik uyum olarak nitelendirilirken, aynı zamanda insan vücudu ve çevre arasındaki fizyolojik ve psikolojik uyumun memnuniyet derecesinin yüksek olması anlamına gelmektedir. Sıcak havalarda giysinin serin, soğuk havalarda ise sıcak hissettirmesi önemli bir parametredir. İnsan vücut sıcaklığı değerinin 37±1°C olması gerekmektedir. Vücudun hareket etmesiyle ısı üretimi ve ısı kaybını sağlayan tüm ısı kontrol mekanizmaları bu değerin sabit kalmasını sağlamaya çalışmaktadır. Bu çalışmada, soğuk iklimlerde ve soğuk hava koşullarında kullanıma yönelik katmansal tekstil yapılarının üretilmesi planlanmıştır. Bu amaçla, var olan kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamaya çalışmak, tüketim ve üretim döngüsünün devamlılığını sağlamak için en gerekli kıstaslardan biridir. Çevresel sürdürülebilirliği prosese dâhil ederek üretimi sağlamak, üretim sürecinin birçok aşamasında doğal kaynak tüketimi sağlayan tekstil sektörü için oldukça önemlidir. Bu çalışmada, hayvansal atık olarak nitelendirilen kanatlı hayvan tüylerinden olan hindi tüyü ve deve kuşu tüyleri, atık polyester ve orijinal yün liflerinin sandviç formlu katmansal tekstil yapısı haline getirilmesiyle, sürdürülebilirlik esaslı atık ürünler olarak değerlendirilmiştir. Atık malzemeler ve diğer tekstil malzemeleri kapitone katmanlı sandviç yapı haline getirildikten sonra termal konfor özellikleri ölçümlenmiştir. Sandviç formlu yapılar farklı inceliklerdeki atık polyester ve orijinal yün lifleri ile atık olarak elde edilen hindi ve deve kuşu tüyleri ile hazırlanmıştır. Elde edilen katmansal kapitone yapıların; lif inceliği artışına bağlı termal konfor değerlerinin iyileştiği, hava geçirgenlik değerlerinin yün lifleri hariç benzerlik gösterdiği ve ses yutum özelliklerinin iyileştiği tespit edilmiştir. Farklı lif bileşimi ile oluşturulan yapılarda termal konfor değerinin nispeten azaldığı, hindi tüyü ve deve kuşu tüyü ilaveli yapılarda ise termal konfor değerinin göreceli olarak iyileştiği, hava geçirgenlik değerlerinin birbirine yakın olduğu ve ses yutum özelliklerinin ise iyileştiği tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda atık ve geri dönüşümlü malzemelerden üretilen kapitone katmansal yapıların, termal konfor özellikli yapıların üretiminde kullanılabileceği gösterilmiştir. Yapılan çalışma ile atık durumdaki kanatlı hayvan tüylerinin değerlendirilmesinin sürdürülebilirlik açısından önem arz ettiği, katmansal yapı tasarımı ve uygulanması ile kullanım alanına bağlı giysi modelleri oluşturularak soğuk iklimlerde ve soğuk hava koşullarında kullanılmasının mümkün olabileceği görülmüştür.

Clothing requirements, which are a mandatory need for people to continue their lives, have changed in the world that develops and changes depending on technology. The need to dress has ceased to be an obligation and has become a concept that can change according to wishes and expectations. The feeling of satisfaction and comfort created by the clothes worn on people is expressed as comfort. While comfort is defined as the physiological harmony between humans and their environment, it also means a high degree of satisfaction with the physiological and psychological harmony between the human body and the environment. It is an important parameter to make the garment feel cool in hot weather and warm in cold weather. The human body temperature value should be 37±1°C. All temperature control mechanisms that ensure heat production and heat loss as the body moves try to keep this value constant. In this study, it was planned to produce layered textile structures for use in cold climates and cold weather conditions. For this purpose, trying to ensure the sustainability of existing resources is one of the most necessary criteria to ensure the continuity of the consumption and production cycle. Ensuring production by incorporating environmental sustainability into the process is very important for the textile industry, which consumes natural resources at many stages of the production process. In this study, turkey feathers and ostrich feathers, which are among the poultry feathers that are considered animal waste, were evaluated as sustainability-based waste products by turning waste polyester and original wool fibers into a sandwich-shaped layered textile structure. Thermal comfort properties were measured after waste materials and other textile materials were turned into a quilted layered sandwich structure. Sandwich-shaped structures were prepared with waste polyester and original wool fibers of different finenesses and turkey and ostrich feathers obtained as waste. The resulting layered quilted structures; It was determined that thermal comfort values improved due to the increase in fiber fineness, air permeability values were similar except for wool fibers, and sound absorption properties improved. It has been determined that the thermal comfort value is relatively reduced in structures created with different fiber compositions, while the thermal comfort value is relatively improved in structures with turkey feather and ostrich feather additions, air permeability values are close to each other and sound absorption properties are improved. As a result of this study, it has been shown that quilted layered structures produced from waste and recycled materials can be used in the production of structures with thermal comfort features. With the study, it has been seen that the evaluation of waste poultry feathers is important in terms of sustainability, and that it can be used in cold climates and in cold weather conditions creating clothing models depending on the usage area with layered structure design and application.
Producing stradified textile structures that provide thermal comfort against cold weather effect
Keywords: Sustainability; Sürdürülebilirlik Thermal Comfort; Tekstil endüstrisi; Termal İletkenlik; Termal Konfor; Textile industry; Thermal Conductivity