93 numaralı mühimme defteri (1069-1071/ 1658-1660) (tahlil-transkripsiyon ve özet) - Çelebi, Azize Gelir (My University, 2008)
Mühimme defterleri Divân-ı Hümâyun’da görüşülen önemli siyasî, iktisadî ve sosyal olayları ihtiva eden karar defterlerdir. Bu nedenle Osmanlı tarihi araştırmalarında kaynak niteliğinde değerlendirilmesi gereken önemli materyallerdir.1658 – 1660 yıllarına ait olan 93 Numaralı Mühimme Defteri toplam 88 sayfa olup 573 hüküm ihtiva etmektedir. Hüküm numaraları orijinal olmayıp sonradan kursun kalemle hükümlerin kenarında verilmiştir. Bu çalışmada 93 Numaralı Mühimme Defteri Osmanlı alfabesinden Latin alfabesine aktarılmış, dil sadeleştirilerek hükümlerin özetleri yapılmıştır. 93 Numaralı Mühimme Defteri dönemin siyasi, askeri, sosyal ve iktisadi durumu hakkındaki bilgileri vermesi ve devletin icraatları, mevcut sorunlara bakışı ve bu konulara karşı gösterilen hassasiyeti içermesi bakımından birinci elden kaynak niteliğindedir Eserin yazı dili divânî usulde kaleme alınmış olup, geneli okunaklı olmakla birlikte, bazı kısımları silik olduğundan okunmakta güçlük çekilmektedir.

Mühimme registers are the books of decision that include important political, economic and social events discussed in the Divan-ı Hümayun. The Muhimme Register Number 93 which belongs to the years 1658-1660 is 88 pages and contains 573 verdicts. The verdict numbers are not original; they were added later to the sides of the verdicts. In this work, the Muhimme Register Number 93 is translated from Ottoman alphabet to Latin alphabet, the language is simplified and the verdicts are summarized. The Muhimme Register Number 93 is a very important first hand source for its time. It contains essential information about the political, military, social and economical state of the period; shows the affairs and the acts of the state, and its attitude towards the problems of the time. The language of the work is; it is written in the divan style, the general is legible, but some parts are hard to read as they are erased.
Keywords: Tarih; Yeniçağ Tarihi