Beden eğitimi öğretmenlerinin empatik eğilimleri ile öğrencilerinin öğretmene yönelik yakınlık algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi - Günay, Mustafa (My University, 2019)
Bu araştırmada; lise beden eğitimi öğretmenlerinin empatik eğilimleri ile lise 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda eğitim gören öğrencilerin öğretmenlerine yönelik yakınlık algıları arasında ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiş olan araştırmada öğrenci cinsiyeti, öğrencinin okul takımında oynama durumu, öğrenci yaşı, öğrenci sınıf düzeyi, öğrenci ders sevme durumu, sınıftaki öğrenci sayısı, öğretmen cinsiyeti, öğretmen yaşı, müsabık sporculuk düzeyi ve öğretmen tecrübesi değişkenleri arasındaki ilişki incelenmektedir.Araştırmanın evrenini, İstanbul ili sınırları içerisindeki lise beden eğitimi öğretmenleri ile aynı öğretmenlerin derslerine girmekte olduğu 9., 10., 11. ve 12. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın örneklemini İstanbul ili avrupa yakasında, tesadüfi olarak seçilen beşer ilçede, toplamda on dört devlet ve iki özel okulda, okul listesinden rastgele yöntemle belirlenen 195’i kadın 207’si erkek toplam 402 öğrenci ve okullarda gönüllü olarak çalışmaya katılan 15’i kadın 26’sı erkek toplam 41 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada iki ölçek kullanılmış olup öğrenci ve öğretmen bilgi formu kullanılarak veriler elde edilmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin empatik eğilimlerini ölçmek amacıyla Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ), öğrencilerin öğretmenlerine duydukları yakınlığı ölçmek amacıyla Öğretmen Yakınlık Davranışları Ölçeği (ÖYDÖ) kullanılmış olup elde edilen veriler SPSS paket yardımıyla çözümlenmiştir.Lise öğrencileri ile beden eğitimi öğretmenlerine uygulana ölçekler toplandıktan sonra uygun biçimde doldurulup doldurulmadığı kontrol edilmiş, uygun olan ölçekler elektronik ortama aktarılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans tabloları, güvenilirlik analizi, normallik analizi, Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgular şunlardır: beden eğitimi öğretmenlerinin empatik eğilim düzeylerinin öğrencilerinin dersi sevmeleri üzerinde %34.6 oranında etkili olduğu, öğrencilerin öğretmenlerine duydukları yakınlığın öğrencinin cinsiyeti, okul takımında oynama durumu ve beden eğitimi dersini sevme durumu değişkenleri açısından anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiş iken; öğretmen cinsiyeti, öğretmen yaşı, öğrenci sınıf düzeyi ve sınıflarında bulunan öğrenci sayısı değişkenleri açısından istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Öğretmenlerin duyduğu empatik eğilim düzeyi ile öğretmenin cinsiyeti, yaşı, müsabıklık sporculuk durumu ve mesleki tecrübesi değişkenleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.

This study aimed at determining the relationship between high school physical education teachers’ empathetic tendency and closeness perception toward physical education teachers of students in 9th, 10th, 11th, 12th grades. This study was designed according to survey design and relationship among students’ gender, take part in the school team, age, grade, interest in physical education lessons, number of students in the class, PE teachers’ gender, their level of high achievement in sports, their ages, their experience, their education level, and type of the school they work were analyzed. Population of this study was physical education teachers and students in 9th, 10th, 11th and 12th grades in Istanbul. Sample of this study was 402 students and 41 teachers who participated in the study voluntarily and from randomly selected 14 state and private school in five districts in European side of Istanbul. In this study, two scales were used and data were gathered by using student and teacher information form. To measure the empathic tendency of teachers, Empathic Tendency Scale (Dökmen, 1988) were administered while Teacher Closeness Behavior Scale (Geçer, 2002) were used to measure the closeness that leaners hold toward their teachers. Data were analyzed with the help of SPSS. Scales that were administered to physical education teachers were checked to see whether they were filled properly and they were coded into SPSS. To analyze the data; frequency tables, reliability analysis, test of normality, Pearson correlation analysis, independent t-test, One -way ANOVA and hierarchical linear regression analysis were executed. Findings of the study showed that physical education teachers ‘empathetic tendency level are effective in students’ enjoyment for the lesson in % 34.6 level. While there is significant difference in closeness that students hold toward their teacher and student’s gender, being in school team, loving physical education course, there isn’t a significant difference in teacher’s gender, age, student’s grade, the number of students in the class. No significant difference found for empathetic tendency of teachers according to gender, achievement in sport, age and experience of the teacher.
Keywords: Beden eğitimi; Beden eğitimi öğretmeni; Beden eğitimi öğretmenleri; Empathy; Empati; Öğretmen yakınlığı; Physical education; Physical education teacher; Physical education teachers; Spor; Sport; Teacher closeness