Boşanma va ayrılık davalarında alınacak geçici önlemler ve tedbir nafakası - Gedikli, Halük (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ Türk Medeni kanunu, sistemi içerisinde toplumun temeli ve özü olan “aile” ve “aile birliğinin korunmasına” özen gösterilmiş, bunun için müesseseler kurmuş ve mükellefiyetler yüklemiştir. Aile hukukunun çeşitli hükümlerinden doğan bu vecibeler, genel hatları ile bakım ve yardım mükellefiyetleri olmak üzere iki gurup halinde sistemleştirilmekte ve gerek doktrin ve gerekse tatbikatta “nafaka” terimi ile adlandırılmaktadır. Bu mükellefiyetlerin başında da ekonomik niteliği olan nafaka gelmektedir. Nafaka yükümlülüğü, bir şahsın kanunun tayin ettiği derecede yakınına, zarurette bulunduğu ve zaruretten kendi imkânları ile kurtulamadığı takdirde, yaşaması için lüzumlu yardımı temin etmesidir. Bu yardım yükümlülüğü genel hatları ile bakım ve yardım yükümlülüğü olmak üzere iki gurup halinde incelenebilir. Gerek doktrin ve gerekse uygulamada her iki yükümlülüğü de kapsar şekilde “nafaka” terimi ile ifade edilen bu yükümlülük alacaklı için aynı zamanda bir hak oluşturmaktadır. Bu hakkın yerine getirilmesi ise bazen uzun bir zamana ihtiyaç duyduğu nedenle dava konusu veya taraflar bu süreçten zarar görebilmektedirler. Bu riskin ortadan kaldırılması için “derhal infazı gereken geciktirilemez geçici tedbir”e ihtiyaç duyulur. Araştırmamızda ise bu tedbirlerden, boşanma, ayrılık davası veya evliliğin butlanı davarlında alınması gereken geçici önlemleri ve bu önlemler arasında yer alan tedbir nafakasını iki bölüm halinde incelemekteyiz. Türk Medeni Kanunu 169. maddesi “boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır” şeklindeki düzenlemesi ile boşanma veya ayrılık davası açıldığında, açılan davanın devamı süresince gerekli olan tüm geçici önlemleri her hangi bir sınırlama olmaksızın alma yetkisi ve mükellefiyetini hakime vermiştir. Bu önlemler başta eşlerin barınması, geçinmesi, malların yönetimi, çocukların bakımı ve korunmasına ilişkin geçici önlemler olmak üzere geniş kapsamlıdır. Yasa maddesinde kullanılan “özellikle” terimi ile yasada belirtilen tedbirlerin birer örnek olduğu vurgulanmak istenmiş ve alınacak önlemlerin belirlenmesi hakimin takdirine bırakılmıştır. Birinci bölümde bu önlemleri ve özellikle tedbir nafakasını işledikten sonra ikinci bölümde ise genel olarak tedbir nafakasının özelliklerini buna dair açılacak davalarda usul hükümlerini teorik ve uygulamaya yönelik olarak inceleyerek araştırmamızı tamamlamaktayız.

OF THE THESIS To protect main basics of society, “family” and “prevention of family unity” special importance is given by establishing foundation, giving duties and obligations because of this, in Turkish Civil Code System. Responsibilities arised from Family Law are systematized two groups in general, care and assistance obligations. It’s classified “alimony” term either in doctrine or in practise. It takes part economic qualification of alimony at first in the thesis. The obligation of alimony means providing essential economic resources in order to live if someone in necessity and couldn’t provide by himself. This can be studied in two groups named care and assistance obligation. These obligations form a right for a creditor are called “alimony” consists both of obligations either in doctrine or in practise. To performe this right can be needed long time and probably may causes damages each part in some cases. To tolerate the risk needs “temporary measures which can be performed immadiately”. They are studied in two parts, necessity of temporary measures of in lawsuits of divorce, legal seperation or invalid marriage and alimony as a measure. 169 th article of Turkish Civil Code gives authority and obligation judges by saying “the judge performes temporary measures automatically in order to prevent especially house necessity of partners, living, manage of properties, care and protect children when someone’s lawsuit application without any limitation”. These measures are counted on a large scale in house necessity of partners, living, manage of poperties, care and protect children etc. Counted measures in this article are not limited, they are only samples. It was given large authority to judges in order to make decisions to set measures. It takes part measures and especially alimony as a measure in the first chapter and caracteristics of alimony as a measure and procedure of lawsuits either in theory or in practise in the second chapter.
Keywords: Boşanma_Aile; Nafaka; Özel Hukuk