Kinetik sanatta hazır nesne kullanımı - Sari, Damla (My University, 2024)
Kinetik sanatın tarihsel gelişimini, kavramsal temellerini ve ready-made (hazır nesne) kullanımının sanat dünyasında yarattığı dönüşümü inceleyen bu tez, 20. yüzyılın başlarında Fütürizm, Dadaizm ve Konstrüktivizm gibi öncü sanat akımların etkisiyle hareketin sanatta bir ifade aracı olarak benimsenme sürecini katmanlara ayırarak incelemektedir. Özellikle Marcel Duchamp’ın ready-made kavramıyla gündelik nesnelerin sanat eseri olarak konumlanması, sanatın sadece estetik değil, kavramsal bir deneyim olarak da ele alınabileceğini göstermiştir. Bu gelişme, sanatın geleneksel sınırlarını aşarak düşünsel boyutunu derinleştiren bir dönüm noktası olmuştur. 1950’lerden itibaren bilimsel ve teknolojik gelişmelerin kinetik sanata etkileri de araştırılarak etkileşimli sanat eserleri üreten sanatçıların, izleyici ile eser arasında dinamik bir ilişki kurma biçimleri ve bu süreçte, teknolojinin sanatsal üretim üzerindeki dönüştürücü rolü ele alınıp disiplinler arası bir bakış açısıyla incelenmektedir. Kinetik sanatın günümüzdeki uygulamaları ve ready-made nesnelerin bu uygulamalardaki rolü incelenmektedir. Ready-made nesnelerin mekanik ve elektronik unsurlarla birleştirilmesiyle estetikten öte kavramsal bir deneyim sunan sanat eserleri örneklendirilmiştir. Bu bilgi ve örnekler ışığında tez, kinetik sanatın disiplinlerarası yapısını ve yenilikçi doğasını derinlemesine analiz ederek, sanatın ready-made ve teknolojik unsurlarla nasıl yeniden tanımlandığını araştırmalar ışığında edinilen bilgiler göz önünde bulundurularak bireysel yapıt üretimleriyle tamamlanmaktadır.

This thesis, which examines the historical development of kinetic art, its conceptual foundations and the transformation created by the use of ready-made objects in the art world, examines the process of adopting movement as a means of expression in art under the influence of pioneering art movements such as Futurism, Dadaism and Constructivism in the early 20th century. Especially with Marcel Duchamp's concept of ready-made, the positioning of everyday objects as works of art has shown that art can be considered not only as an aesthetic but also as a conceptual experience. This development was a turning point that transcended the traditional boundaries of art and deepened its intellectual dimension. By investigating the effects of scientific and technological developments on kinetic art since the 1950s, the ways in which artists who produce interactive artworks establish a dynamic relationship between the viewer and the work and the transformative role of technology on artistic production in this process are examined from an interdisciplinary perspective. The current applications of kinetic art and the role of ready-made objects in these applications are examined. By combining ready-made objects with mechanical and electronic elements, artworks that offer a conceptual experience beyond aesthetics are exemplified. In the light of this information and examples, the thesis analyzes the interdisciplinary structure and innovative nature of kinetic art in depth, and how art is redefined with ready-made and technological elements.
Use of ready-made in kinetic art
Keywords: Contemporary Art; Güncel Sanat Kinetic Sculpture; Heykeltraşlık; Human; İnsan; Kinetik Heykel; Nesne; Object; Sculpture