Gelişimsel dönemler hakkında yapılan din eğitimi çalışmalarının incelenmesi - Baygun, Süheyla (My University, 2021)
İnsanı anlamak, tanımlamak, ihtiyaç ve beklentilerine karşılık bulmak adına geçmişten günümüze farklı alanlarda farklı araştırmacılar pek çok çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalar arasında insanın bulunduğu gelişimsel dönemi ele alarak uygun din eğitimi yöntem ve tekniklerini bulmayı amaçlayan farklı akademik çalışmalar bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı din eğitimi alanında yapılan gelişimsel dönemler hakkındaki akademik çalışmaları inceleyerek betimsel olarak değerlendirmektir. Giriş bölümünde gelişimsel dönemler hakkında verildikten sonra çalışmanın amacı, problemi ve önemi ortaya konulmuş daha sonra ilgili literatür kısmında diğer çalışmalara yer verilerek araştırmanın sınırları çizilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde araştırmanın hangi yöntemle yapıldığı ve elde edilen verilerin nasıl çözümleneceği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde konuyla ilgili bulunan tüm akademik çalışmalara ait bulgular verilirken sonuç ve değerlendirme bölümünde çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.Din eğitimi alanında gelişimsel dönemlerle ilgili yapılan araştırmaların en çok makale türünde yapıldığı ve bunu bildiri, lisansüstü tez ve kitapların takip ettiği ortaya çıkmıştır. Çalışmalar arasında birden fazla dönemi ele alan çalışmaların fazla olduğu ve bunu okul öncesi dönem ile ilgili çalışmaların takip ettiği görülmüştür. En az çalışma yapılan dönemler sırasıyla yaşlılık dönemi ve yetişkinlik dönemidir. Bu alanda yapılmış akademik çalışmalar gelişimsel dönemlerle ilgili farklı kavramları, ülkeleri, isimleri ve cinsiyetleri içermektedir. Ayrıca konuyu aile, Kur’ân-ı Kerîm ve Hz. Peygamber(sav)’e göre işleyen çalışmalar da bulunmaktadır. Eserlerde en çok geleneksel ve yabancı kaynaklar aynı ayda kullanılırken tekli sınıflandırmada en çok yabancı kaynak kullanan çalışmalara ulaşılmıştır.

In order to understand and define human beings and respond to their needs and expectations, different researchers have carried out many studies from past to present. Among these studies, there are different academic studies aiming to find appropriate religious education methods and techniques by discussing the developmental period of humans. The aim of this study is to make a descriptive evaluation by examining the academic studies on developmental periods in the field of religious education.In the introduction part, after giving general information about developmental periods, the aim, problem and importance of the study were presented, and then other studies were included in the relevant literature section and the boundaries of the study were drawn. In the second part, the method of the research and how to analyze the obtained data are explained. In the third part, while the findings of all academic studies on the subject are given, a general evaluation of the study made in the results and evaluation part.It has been found out that most of the studies on developmental periods in the field of religious education are made in the type of articles, followed by papers, theses and books. It has been observed that there are more studies about more than one period among the studies, and this is followed by studies related to the preschool period. The periods in which the least amount of work is done are the old age and adulthood, respectively. Academic studies in this field include different concepts related to developmental periods, countries, names and genders. In addition, There are also studies that work according to the family, the Holy Quran and the Prophet of Muhammad (peace and blessings be upon him). While mostly traditional and foreign sources are used at the same time in the works, it has been reached the studies that use foreign sources mostly in single classification
Keywords: Din eğitimi; Din eğitimi Religious Eucation; Religious education