Parkinson hastalarında kantitatif yürüme analizi - Özşahin, Aygün Akbay (My University, 2006)
1. ÖZET Parkinson hastalığında ortaya çıkan postür ve yürüme bozuklukları ileri derecede özürlülük oluşturdukları için çok önemlidir. Ancak standart nörolojik muayene yürüme bozukluklarını değerlendirmek için yeterli değildir. Geliştirilmiş olan üç boyutlu hareket analizi sistemleri ile yürümenin daha ayrıntılı değerlendirilmesi mümkün olmaktadır. Çalışmamızda Parkinsonlu hastalarda tedavi altında yürüme parametrelerinde ortaya çıkan bulguların kantitatif olarak incelenmesi amaçlanmıştır. İdyopatik Parkinson hastalığı olan 23 hastada ve 12 normal kişide 3 boyutlu hareket analizi sistemi ile “on” döneminde yürüme analizi yapıldı. Hastaların temporospasyal verileri, kinematik ve kinetik parametreleri incelendi, değişkenlik katsayıları hesaplandı. Elde edilen veriler kontrol grubu sonuçları ile karşılaştırıldı. Ayrıca tüm parametrelerin hastalık süresi, Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme ölçeği (BPHDÖ), Hoehn&Yahr (H&Y) evreleri ve Gait and Balance Scale (GABS) ile bağlantıları araştırıldı. Temporospasyal verilerin karşılaştırılması ile hızda, çift ve tek adım uzunluğunda azalma, çift adım uzunluğu, ilk çift destek, tek destek ve 2.çift destek zamanlarının değişkenlik katsayılarında artma izlenmiştir. Kinematik verilerde pelvik obligite, kalça fleksiyon-ekstensiyon ve abduksiyon-adduksiyon hareket açıklığında azalma mevcuttur. Kinetik değerlendirmede diz “absorbtion power” değerinde azalma, diz, kalça “generation power” ve diz ekstensiyon momentinde artma saptandı. BPHDÖ, Hoehn&Yahr evreleri ve GABS ile bağlantılar incelendiğinde çift ve tek adım uzunluğu, kalça fleksiyon-ekstensiyon hareket açıklığı değeri arasında negatif korelasyon bulundu. Parametreler ile H&Y arasında en fazla sayıda korelasyon mevcuttu. Hız ve çift-tek adım değişkenlik katsayıları GABS ile korele idi. Yürümeyi sadece ölçeklerle değerlendirmek yeterli değildir. Üç boyutlu hareket analizi sistemi ile yapılan yürüme analizi hem hastalığın progresyonunu hem de uygulanan medikal veya cerrahi tedaviye cevabı değerlendirmek için objektif veriler sağladığı için hasta takibinde kullanmak yararlı olacaktır. 2.

QUANTITATIVE GAIT ANALYSIS IN PARKINSON’S DISEASE Posture and gait disturbances are major components caused to functional disability in Parkinson’s disease (PD). However simple neurologic examination is not enough for measuring gait disturbances. Three dimensional gait and motion analysis systems provide quantitative data of gait. We investigated temporospatial, kinematics and kinetics variables of gait in 23 subjects with PD compared with 12 control subjects, as measured in the on-phase of their medication cycle using motion analysis. We evaluated the correlation between all gait parameters and duration of the disease, Gait and Balance Scale (GABS), unified Parkinson’s disease rating scale (UPDRS) total-motor scores, Hoehn&Yahr (H&Y) stages. We observed significant reduction in velocity, stride and step lenght and also pelvic obligity range of motion (ROM) and hip ROMs in PD patients. Knee absorbtion power was found to be decreased, knee, hip generation powers and knee extention moment were found to be increased. Patients had negative correlation between stride- step lenght, hip flexion-extention ROM and all scales. We found more correlation between parameters with H&Y. And found that coefficients of variability of velocity-stride and step time correlated positively with GABS. Our data shows that PD rating scales do not provide sufficient objective measures of gait assessment. Three dimentional analysis systems provide detailed gait examination in PD patients to assess of progression and efficacy for therapies. The present study aimed to define the features of Parkinsonian gait. ndekiler................................................................................................... .II Kısaltmalar..................................................................................................III Şekil ve tablolar...........................................................................................IV 1.Özet.........................................................................................................1 2.Summary.................................................................................................2 3.Giriş ve Amaç.........................................................................................3 4.menin Patofizyolojisi................................................................7 YürümeBozukluklarının Sınıflandırılması......................................10 Parkinson Hastalığı ve Yürüyüş Özellikleri ...................................10 Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçekleri.................................13 Yürüme Siklusu...............................................................................14 Yürüme Analizi...............................................................................20 5.Gereç ve Yöntem...................................................................................24 6.Bulgular.................................................................................................27 7.Tartışma.................................................................................................42 8.Sonuç.....................................................................................................49 9.Ekler......................................................................................................50 Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği.......................50 Değiştirilmiş Hoehn&Yahr Evrelemesi..........................................60 Gait and Balance Scale....................................................................61 10.Kaynaklar..............................................................................................64 11.Özgeçmiş...............................................................................................68 12.Etik Kurul Onayı...................................................................................69
Keywords: Hareket Bozuklukları; Hastalıklar; Kinematik; Yürüme Analizi