Takım çalışmasının iş tatminine etkisi ve bir uygulama - Özdürgen, Esra (My University, 2002)
Team work and job satisfaction are the two important concepts which have been examined through miscellenaous researches in human resources management from different approaches. This work aimed at exploring the effect of team work on job satisfaction in general and also in terms of demografic factors such as education, seniority, age, gender and marital status. In the first section of this thesis team work and job satisfaction concepts, related theories and the relation between them have been examined. After this section information has been given about the development of the job satisfaction scale used in the research and the research application. In the last section of the thesis findings of the research have been presented. According to the results of the research there was a significant difference between the employees who have been working as a team member and the employees who have not belonged any of the teams in the organization. This result has explored the effect of team work on job satisfaction.

İnsan kaynakları yönetimi alanında yapılan araştırmalar içerisinde takım çalışması ve iş tatmini farklı konu başlıkları altında incelenmiştir. Firmalar için çok önemli bir yer tutan bu iki konu hakkında çeşitli kuramlar yazılmış bir çok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın alana katkısını takım çalışmasının iş tatmininin farklı boyutlarında ne şekilde olduğunu saptamak ve tek başına çalışanlar ile takım halinde çalışanların iş tatminlerinin yaş, eğitim durumu, cinsiyet demografik faktörler açısından farklılık yaratıp yaratmadığını incelemek şeklinde özetlememiz mümküdür. Çalışmanın ilk bölümde takım çalışması ve iş tatmini tanımı ve bu konuda yapılmış farklı teorilere yer verilmiş bu iki kavramın ilişkisi analiz edilmiştir. Hazırlanan iş tatmini anketinin nasıl oluşturulduğu ve uygulama aşamalarından sonra analiz ve bulgular bölümü ve ardından araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Son bölümde yapılan analizler neticesinde tek başına çalışan ve takım halinde çalışan kişilerin iş tatminlerinin farklılık gösterdiği ortaya çıkmış diğer değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir. Herzberg'in Çift Faktör kuramından yola çıkılarak oluşturulan çalışmada hijyen faktörlerin motivasyon faktörlerine kıyasla iş tatmininde daha ön planda olduğu bu durumun karşılaştırılan iki grup içinde fark etmediği ortaya çıkmıştır.
Keywords: Ekip Çalışması