Ticari WEB sitesi tasarımında strateji, içerik, mimari yapı ve Migros Türk A.Ş. sanal market örneği - Yüksel, Adem (My University, 2002)
İnternetin ticari anlamda kullanılmaya başlanmasından bu yana yapılan araştırmalar, gerek teknolojinin çok hızlı değişmesi ve gerekse internet üzerinden pazarlamaya farklı bakış açılarından yaklaşmaları nedeniyle yeterli olamamıştır. Bu nedenle firmalar daha çok deneme-yanılma yöntemini kullanarak WEB üzerinden ticaret yapmaya devam etmektedirler. Ancak yine de, internetin global dünyada kazandırdığı rekabet avantajı nedeniyle firmalar hala interneti kullanmaya devam etmektedirler. Bu çalışmamızda, internet üzerinde ticari anlamda faaliyet gösterecek firmalar için, internetteki mağazaları olacak WEB sitelerinin tasarımlarında kullanabilecekleri bir manifesto hazırlanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde, World Wide WEB tanımı ve tarihçesi ile WEB sitesi tasarımı sırasında, WEB sitesinin ticari olması da gözönünde bulundurularak, dikkat edilmesi gereken genel kurallar ve ticari bir WEB sitesinin sahip olması gereken yapı anlatılmaya çalışımıştır. Hindistan Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Mohammed Nour'un Ürün Çeşidine ve Dağıtım Yöntemine Dayalı WEB Tabanlı Pazarlama Modeli farklı bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Mohammed Nour'un modelinde, pazarlanacak ürünlerin hizmet veya mal olması ve dağıtım yönteminin ise fiziksel veya dijital olmasına bağlı olarak sanal pazarı dört bölümde incelenmiş ve firmaların bu dört bölüm için WEB tasarımında kullanabilecekleri teknikler anlatılmıştır. Çalışmamızda ise Mohammed Nour'un modeline ek olarak sanal pazar bölümlendirilmesinde hedef kitle kriteri de eklenerek sanal pazarlar sekiz bölümde ayrılmış ve her pazar bölümü için örneklerle kullanılabilecek WEB tasarım teknikleri ve stratejileri anlatılmıştır. Son bölümde ise, Migros Türk A.Ş.'nin sanal market uygulaması incelenmiş ve WEB sitesinin çalışmamızda belirtilen kriterler doğrultusunda performansı belirlenmeye çalışılmıştır. The studies about using internet for commercial purposes have not been enough because of fast developing WEB technologies and different sights to making business on internet. Therefore, companies are using try-and-find method about making business by using World Wide WEB. But, above all, using internet is still a competative advantage and companies do not want to loose any advantage in competative global world. In this study, we try to prepare a plan for designing commercial purposed WEB sites. In the first section, we try to give basic informations about World Wide WEB, general rules for preparing WEB sites and general properties which commercial WEB sites should have. The second section is about WEB marketing models and strategies. In our opinion, the most useful WEB marketing strategic model is WEB Marketing strategies based on product type and delivery mode which is written by Mohammed Nour from Indian University. Although Mohammed Nour's model is the most useful for us, there are still lacks in his model. Mohammed Nour has seperated the virtual markets into four section and try to explain strategies for these sections. But in this framework, we have seperated the virtual markets into eight section by adding target customer (institutional customers and individiul customers) to product type and delivery mode and explained strategies and designing technics. In the last section, we examine Migros Türk A.S. Virtual Market Study according to our framework. PREPARED BY : ADEM YÜKSELISTANBUL - 2002
Keywords: Bilgisayar programlaması; Genel Konular; Sistem programlama ve programlar; WEB Sitesi Tasarımı