Türkiye’de bankacılık krizleri ve gözetim otoritelerinin etkinliği - Korkut, Hayri (My University, 2008)
Dünya ekonomisinde özellikle 1970’li yıllardan sonra hızla gelişen küreselleşme süreci sonucunda ülke ekonomileri daha kırılgan bir hale geldi. Ülkemizde ise 24 Ocak kararları diye adlandırdığımız 24 Ocak 1980’de alınan kararlar sonucu dışa açılım süreci hızlandırılmıştır. Ekonomik sistemimizin ise tam manasıyla bu sürece hazır olmayıp bir çok eksikliği bulunmaktaydı. Çarpık ekonomi ve sağlam temeller üzerine oturmamış bankacılık sektörü, 1994 yılı krizine ve oradan da 1999 yılında birçok bankanın TMSF’ye devredilmesi son olarak da 2000-2001 krizine sürüklemiştir. Bu tez çalışmamızda krizler ve bankacılık sektörünü krize götüren nedenler irdelenmiştir. Bankacılık sektörünü krizden korumak için alınan önlemler bahsedilmiş ve TCMB, BDDK ve TMSF’nin bu süreçte hangi konumda yer aldığı tartışılmıştır. Bunun yanı sıra gözetim otoriteleri olarak BDDK ve TMSF’nin kurumsal yapıları görevleri ve ekonomi üzerinde etkinliği hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Bankacılık sektöründe gözetim otoritelerinin 1980 sonrasında ve 1994 krizinde ve krizden sonraki süreçte tam manasıyla vazifesini yerine getiremediği görülmüştür. Bu süreçte vazifesini yerine getirememesini 2000-2001 krizindeki ekonomik göstergelerle açıklamaya çalıştık. Şubat 2001 krizinin ülke ekonomisine getirdiği maliyetler üzerinde durulmuş ve gözetim otoritelerinin etkinliğinin eksik olmasının sebep olduğu bankacılık krizleri ve batan bankalar hakkında bilgi verilmiştir. Şubat krizinden sonra yeniden yapılanan bankacılık sektörünün ve etkinliği artırılmış gözetim otoritelerinin bankacılık sektörüne yaptığı olumlu sonuçtan bahsedilmiş ve cumhuriyet tarihinin en sağlam dönemine ulaştığı anlaşılmıştır. Tez çalışmasında ulaştığımız sonuç gözetim otoritelerinin eksikliği sonucu kırılgan bir bankacılık sektörünün ülke ekonomisini krize sürükleyen en önemli unsurlardan biri olduğu anlaşılmıştır. Tam tersi bir durumda ise sağlam bir denetim sonucu ulaşılan sağlam bir bankacılık sektörü ekonomiyi ayakta tutan önemli yapı taşlarından biri olacağının kanıtı olmasıdır.

As a result of globalization process developing rapidly in world economy especially after 1970’s, the national economies became more breakable. And in our country, after decisions made in January 24th, 1980 which is called Decisions January 24th opening process was expedited. But our economy system was not exactly ready for this process and it was many deficiencies. Irregular economy and banking sector not based on strong principles resulted with recession in 1994 and then transfer of many banks to SDIF (Savings Deposit Insurance Fund) in 1999 and finally caused to recession in 2000-2001. In this study, the reasons triggering and causing recessions and recessions in banking sector were investigated. Measures and precautions for protecting banking sector from recession were mentioned and the positions of Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT), Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) and Savings Deposit Insurance Fund (SDIF) were discussed. And also detailed information regarding to corporate structures and functions of BRSA and SDIF as inspection authorities and their effects on economy was given. It was seen that inspection authorities could not fulfilled their missions and functions duly after 1980 and during recession in 1994 and process after that recession. We tried to explain this situation of not doing their job in that process by economical diagrams and tables in recession of 2000-2001. The cost of recession in February 2001 on national economy was discussed and it was given information regarding to the banking crisis and bankrupted banks caused by ineffectiveness of inspection authorities. After recession of February, the positive results of reconstructed banking sector and inspection authorities with developed effectiveness in banking sector were mentioned and it was seen that it was reached the strongest period in Republic history. The results achieved by this thesis study is that a breakable/ inflexible banking sector which is result of ineffectiveness of inspection authorities is one of the most important issues carrying the national economy to the recession. On the other words, a strong banking sector result of a strong and developed inspection system is one of the most important structural principles rising national economy.
Keywords: Ekonomik Bunalımlar_Bankalar ve Bankacılık; Krizler_Bankalar ve Bankacılık; Türkiye_Bankalar ve Bankacılık