Obsesif-Kompülsif bozukluk tanısı konmuş hastalarda dini tutum ve davranışlar ile hastalık semptomları arasındaki ilişki - Uyaver, Ayşe (My University, 2010)
Bu çalışma Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Polikliniği’ne başvurmuş, teşhis ve tedavisi süren Mental Retardasyon ve Psikotik eş tanısı olmayan 40 OKB hastası ile gerçekleştirilmiştir. OKB ve dindarlık arasındaki ilişkiyi konu edinen bu araştırmada, OKB tanısı almış hastaların dini tutum ve davranışları ile hastalık semptomları arasında nasıl bir ilişki olduğu incelenmiştir. Yaş, meslek, medeni durum ve eğitim durumu gibi niteliklerle OKB ve dindarlığı yansıtan tutum ve algılar arasındaki ilişkiler de irdelenmiştir. Ayrıca dini obsesyonu olan grup ile dini obsesyonu olmayan grup karşılaştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre OKB ile dindarlığı yansıtan tutum ve algılar arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Yine dini obsesyonu olan grup ile dini obsesyonu olmayan grup arasında dindarlığı yansıtan tutum ve algılar ve demografik değişkenler açısından anlamlı bir fark tespit edilememiştir.

This study was conducted with 40 patients who applied to Bakırköy Mental Hospital with the diagnosis of OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) without mental reterdation and additional psychotic diagnosis. In the light of the topic of this study which is the relation between OCD and religiosity, the question of how far the religious attitudes and behaviours of the OCD patients are related with the symptoms of the disease is investigated. The factors such as age, marital status and education are taken into account while considering the relation between OCD and the attitudes and behaviours reflecting religiosity. Moreover, group with religious obsession is compared with the group without religious obsession. At the end of the study, according to the findings of the study, it is found that there is not a considerable relationship between OCD and attitudes and behaviours reflecting religiosity. Also for groups with and without religious obsession no considerable difference could be found in terms of the demographic variables and attitudes and behaviours reflecting religiosity.
Keywords: Din Psikolojisi; İslam Dini