Dijital tekniklerin tanıtım fotoğrafına getirdikleri - Erenmemişoğlu, Gökçe (My University, 2007)
“Dijital Tekniklerin Tanıtım Fotoğrafına Getirdikleri” isimli bu tezin “Günümüz Fotoğrafına Genel Bir Bakış” adlı ilk bölümünde içinde bulunduğumuz fotoğraf tarihine kısa bir bakış yapılmış, fotoğrafın günümüz insanının hayatındaki yeri tespit edilmiştir. Daha sonra geleneksel fotoğrafa değinilmiş, bu noktada fotoğraf ekipmanları üzerinden

şekilde geçilmiştir. Karanlık oda kavramı üzerinde durulduktan sonra, önceki başlıkta üzerinden geçilen “Analog” fotoğrafa eleştirisel bir bakış yapılmış, artılar ve eksiler basit ve kolay anlaşılır ve kısa bir şekilde listelenmiştir. Tezin “Tanıtım Fotoğrafı” isimli ikinci bölümünde ilk olarak tanıtım ve kapitalizm ilişkisi sorgulanmış, hem sektörel, hem teknolojik hem de yaşamsal gelişmelerin tanıtıma etkileri kısaca tespit edilmiştir. Bu etkilerin de bir sonucu olarak günümüz yaşamında ne derece önem teşkil ettiği sorgulanmıştır. İlk iki bölümde kısaca değinilen konulardan sonra tezimin konusunu oluşturan dijital fotoğrafın, daha detaylı bir bakış açısıyla incelendiği üçüncü bölümün ilk başlığında, dijital fotoğrafın gelişimine değinilmiştir. Hemen ardından teknolojik gelişmeler üzerinde durulmuş ve bununla beraber dijital fotoğrafın açtığı yeni kapılardan kısaca bahsedilmiştir. Bu bölümde dijital fotoğrafın artıları ve eksileri liste halinde kısaca verilmiştir. Bir sonraki başlıkta ise açılan bu yeni kapılar daha detaylı olarak incelenmiş, artıları ve eksileri üzerinde durulmuştur. Tezin son bölümünde dijital ekipmanların tanıtım fotoğrafında kullanımı detaylı olarak incelenmiş, dijital fotoğrafın getirdiği kolaylıklar ve çözümler örneklerle detaylı olarak irdelenmiştir. Son olarak ise dijital ekipmanların ve dijital fotoğrafa uygun düşünüp çalışmanın tanıtım fotoğrafçısına getirdiği artılar anlatılmıştır. ABSTRACT In the introduction part named “A General Overview of Contemporary Photography” of this thesis titled “The Affects of the Digital Techniques on Advertising Photography”, a brief review of photographic history was made and the role of photography in the life of people today was defined. Following this, traditional photography was explored and photographic equipment was reviewed in short. After the dark room concept was explained, a critical view of “Analog” photography mentioned in the previous part was recorded and it’s positive and negative aspects were identified in a simple fashion. In the second part of the thesis titled “Advertising Photography”, first the relation between advertising and capitalism was questioned and the affects of the developments in both technology and lifestyle were defined. The importance of advertising in today’s world was questioned regarding these affects. After these brief explorations in the first two chapters, the main theme of my thesis, namely digital photography, was examined in detail and in the first topic the development of digital photography was mentioned. After this, technological developments were scrutinized on and with this the new doors which digital photography has opened were briefly pointed out. In this part, the positive and negative aspects of digital photography were presented as a list. In the next topic these new doors were examined in more detail and the positive and negative sides were explained more thoroughly. In the last chapter of the thesis, the usage of digital equipment in advertising photography was examined in detail and the solutions that digital photography has brought to advertising were analyzed. Finally the positive aspects that digital equipment and thinking and working digital-wise brings to an advertising photographer were clarified.
Keywords: Fotoğraf Sanatı; Fotoğrafçılık; Fotoğrafçılık, Reklam