Teknik analiz ve MACD göstergesinin İMKB’de uygulanması - Tomakin, Fatih (My University, 2007)
TEKNİK ANALİZ VE MACD GÖSTERGESİNİN İMKB’DE UYGULANMSI Günümüzde piyasalara olan ilginin ve yatırımcı sayısının artması İMKB’de işlem gören hisse senedi sayısını arttırmıştır. Bu durum yatırımcılar açısından seçim yapma zorluğu, ne zaman ve hangi fiyattan yatırım yapılacağı sorularını ortaya çıkartmıştır. Ayrıca son yıllarda sermaye piyasalarının globalleşmesi ve birbiriyle bütünleşmesi borsalarda işlem yapan yatırımcıların hızlı ve zamanında doğru karar almasını gerektirmektedir. Bu durum yatırımcılar açısından bilgi ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır. Yaşan tüm bu gelişmeler daha önceleri sadece profesyonel yatırımcılar tarafından kullanılan teknik analiz yönteminin son yıllarda büyük ilgi görmesine ortam hazırlamıştır. Bu tez çalışmasında teknik analiz yöntemi, yatırımcılar tarafından doğru bir yaklaşımla kullanılması amacıyla teknik analiz sistem ve araçları dezavantajlarıyla birlikte İMKB’den örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise MACD göstergesi İMKB’de test edilerek, göstergenin performansı temel analiz yaklaşımı olan “al ve tut” stratejisiyle karşılaştırılmış ve MACD göstergenin İMKB’de uygulanabilirliği ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma ve araştırma sonucunda teknik analiz araçlarının doğru ve sistemli bir şekilde kullanılması durumunda yatırım kararlarında yararlı ve güvenilir bilgiler sunduğu görülmüştür. Uygulama bölümünde elde edilen sonuçlardan ise MACD göstergesinin parametrelerinin optimize edilmesi ve ADX göstergesiyle birlikte kullanılması durumunda İMKB’de uygulanabilir bir gösterge olduğu ve göstergenin “al ve tut” yönteminden daha iyi bir performans ortaya koyduğu sonucuna ulaşılmıştır.

PRACTICE OF TECHNICAL ANALYSIS AND MACD INDICATOR ON İMKB Nowadays, due to increasing of the investors and their interest in to the market, transaction of IMKB’s stock numbers are also increased. As a result of this situation making a choice becomes more difficult for the investors, and a question occurs that when and with which price stokes should be chosen. Also investors must take quick decisions on the right time since the capital market have became global and integrated. This stuation cause need of information for the investors. By the end of these developments, technical analysis method that is used to be used by only proffesional investors, have became popular for all investors in recent years. In this thesis, technical analysis methods is investigated and explained with its advantages and disadvantages in order to allow correct usage by giving samples from IMKB. In practice stage of thesis, MACD indicator is tested on IMKB’ stokes and its performance is compared with “buy and hold” strategies in fundamental analysis method. End of comparison, evaluation of practicability and how it use of result of testing in IMKB. The investigations and study shows that correct and systematic usage of the technical analysis gives reliable and useful information. After result of practice stage of the thesis, we see that optimization of the MACD indicator parameters and its usage with the ADX indicator makes it appropriate and useful method for the IMKB and also becomes a better solution than the “buy and hold”.
Keywords: Hisse Senetleri; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Teknik Analiz_Finans; Yatırım Yönetimi