Filistin basınında Türkiye ile ilgili haber ve yorumlar : El Ayyam ve Filistin gazeteleri örneği - Diab, Fatma Emad (My University, 2020)
Filistin davasını, son zamanlarda onu etkileyen değişiklikleri, gidişatını etkileyen bölgesel ve uluslararası faktörleri, aynı zamanda bölgesel meselelerde, özellikle Filistin meselesinde Türkiye'nin yeni imajını ve dış politikasındaki mevcut değişimi ortaya koyan Türkiye'nin artan rolünü takip ederek, farklı siyasi yönelimlerdeki günlük Filistin gazetelerinde Türkiye imajını incelemek gerekiyordu.Gördüğümüz gibi, bu araştırma, 1 Ocak 2016 ile 31 Aralık 2018 arasındaki üç yıllık bir dönemde, günlük Filistin gazetelerinin Türkiye Cumhuriyeti hakkında çizdiği medya imajını belirlemeye çalışmıştır. Bilindiği gibi basın, bir konu hakkında kamuoyunun algısının oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca okuyucunun medyanın yayınladıklarıyla etkileşimine büyük ölçüde katkıda bulunan gündeme getirdiği konularla ilgili takipçilerinin zihninde zihinsel imgeler yaratma rolünü oynamaktadır.Araştırma, Gazze Şeridi'nde yayınlanan Filistin gazetesi ile Batı Şeria'da yayınlanan El-Ayyam gazetesinin konularını ele alan anket niteliğinde bir araştırmadır. Bahsi geçen iki gazete, Batı Şeria ve Gazze Şeridi gazetelerinin temsilcileri olarak seçilmiştir. Araştırmada içerik analizi yaklaşımı ve verilerin elde edilmesi için içerik analizi formu aracı kullanılmıştır.Araştırma, günlük Filistin basınındaki İslami Yönelimli Gazeteler içersinde Türkiye imajının olumlu olduğunu göstermiştir. Öte yandan Seküler Yönelimli Gazeteler içerisinde ise Türkiye imajının olumsuz olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu araştırmanın hipotezleriyle uyumlu bir sonuca varılmıştır.

By following up on the Palestinian Cause and the changes it has been recently undergone, and the regional and international factors that influence its course, as well as the growing Turkish role in regional issues, especially the Palestinian Cause, which revealed Turkey’s new image and the shift in its foreign policies, it was necessary to examine Turkey’s image in the daily Palestinian newspapers, with different political orientations.As we can notice, this study sought to identify the media portrayal that daily Palestinian newspapers present about the Republic of Turkish over a period of three years, between January 1, 2016 and December 31, 2018. As is well known, the press plays an important role in forming public impressions about an issue, and it plays its role in creating mental images in the minds of its followers about the issues it raises, which greatly contributes to the audience's interaction with what the media publishes.The research is an exploratory study that dealt with issues of the two newspapers: Palestine, which is published in the Gaza Strip, and Al-Ayyam which is published in the West Bank. The two aforementioned newspapers were selected as representatives of the West Bank and Gaza Strip press. The study employed the content analysis method, and the content analysis form tool was used for data acquisition.The study showed that the image of Turkey in the daily Palestinian newspapers Islamic Newspapers is positive, but Secular Newspapers is Negative, which is consistent with the study hypotheses.
Keywords: Basın; Content analysis; Daily newspapers; Filistin; Filistin Davası; Günlük gazeteler; Haber; İçerik analizi; Medya; Motion pictures and television; News; Palestine; Press; Sinema ve televizyon; The Palestinian Cause; Turkey; Türkiye Media