Pazarlama sürecinde dijital promosyonun satın alma davranışına etkisi üzerine bir araştırma - Cıvak, Ercan (My University, 2020)
Rekabetçi pazar ortamında işletmeler yeni müşteri kazanmaya yönelik çalışmalaryaparken aynı zaman ve mevcut müşterilerini elde tutmak için birtakım stratejiler izlemektedir.Bu stratejilerden biri müşterilere yönelik olan promosyon çalışmalarıdır. Hedef kitlesinepromosyonla ulaşmayı amaçlayan işletmeler yeni müşteriler kazanırken mevcut müşterilerininbağlılığını artırmaktadır. Dijital dünyada yaşanan gelişmelere bağlı olarak insanlar artıkalacakları ürün ya da hizmetleri internet üzerinden araştırarak satın almaya başlamıştır ve budurum dijital promosyonun işletmeler için önemini arttırmıştır.Pazarlama karmasının 7P'sinden biri olan tutundurmanın başarılı bir şekildegerçekleştirilebilmesi için rakip firmalardan farklı dijital promosyonlar müşterilere sunulmalıdır.Geleneksel promosyon çalışmalarının yanında çağın gerektirdiği dijital promosyonlarişletmelerin tüketicilerle iletişim kurarak onların istek ve ihtiyaçlarına yönelik ürün ya da hizmetsunabilmelerine imkan sağlamaktadır. Ayrıca promosyon sayesinde müşteri memnuniyetisağlanarak müşteri sadakati oluşturulmaktadır.Bu çalışmanın temel amacı, pazarlama sürecinde dijital promosyonun satın almadavranışına etkisinin incelenmesidir. Araştırma nicel bir araştırma olup veri toplama tekniğiolarak anket, veri toplama aracı olarak da anket formu kullanılmıştır. Ankete katılan 446 kişininverdiği yanıtlar SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; promosyonlarınsatın almada faydalı olduğunu düşünenlerin promosyonlara katılma durumu ve isteği fazladır.Marka sadakati fazla ve promosyon algısı olumsuz olan müşteriler üzerinde etkisinin düşükolduğu bulunmuştur.

In the competitive market environment, businesses are working towards gaining newcustomers, meanwhile they follow a number of strategies to keep their existing customers too.One of these strategies is promotional activities. Corporations, aiming to reach their targetmarket through promotion, increase the loyalty of the existing customers while gaining newcustomers. Following the developments in digital world, people search the Internet about theproduct or services they think to buy, which increased the importance of digital promotion forbusinesses.In order to be successful, as one of the 7Ps of marketing profits, different digitalpromotions from competitors should be offered to customers. In addition to traditionalpromotions, modern promotional campaigns allow companies to contact with consumers andoffer specialized products and services that meet their needs. Moreover, promotions increasecustomer satisfaction and leads to stronger loyalty.The main purpose of this study is to investigate the effect of digital promotion onpurchasing behavior of customers. A quantitative research method is adopted in the research, andsurvey technique is used as the data collection tool. 446 people are participated in the survey, andresults are analyzed using the SPSS software. The research revealed that people who regardpromotions as beneficial do engage in and are more willing to benefit from promotions.However, people with high level of brand loyalty and having a negative perception aboutpromotions are less affected by digital promotions.
Keywords: Digital Marketing; Dijital Pazarlama Marketing; Gazetecilik; Journalism; Marketing; Pazarlama; Satış Promosyonları