Kronik obstrüktif akciğer hastalığında akut alevlenme atakları endotel fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) akut alevlenme ataklarının brakiyal arter endotel bağımlı akıma bağlı dilatasyon (ABD) üzerine etkisi araştırılmamıştır. Bu çalışmada, KOAH hastalarında akut alevlenme sırasında endotel fonksiyonları değerlendirildi.Ça lış ma pla nı: Çalışmaya, Anthonisen ölçütlerine göre (nefes darlığı, öksürük ve balgam miktarında artış) akut alevlenme tanısı konan ardışık 30 KOAH hastası (8 kadın, 22 erkek; ort. yaş 64.2±10.9) alındı. Tüm hastalara aynı antibiyotik ve bronkodilatör tedavisi uygulandı. Endotel fonksiyonları, akut alevlenme tanısından sonraki ilk 48 saat içinde ve akut alevlenmenin tamamen geçmesinden sonra, brakiyal arter ultrasonografisi ile değerlendirildi. Akıma bağlı dilatasyon, reaktif hiperemi sırasında damar çapında en yüksek mutlak ve yüzde değişiklikleri olarak tanımlandı. Sonuçlar yaş ve cinsiyet uyumlu ve KOAH olmayan 20 kişilik kontrol grubuyla karşılaştırıldı.Bul gu lar: Hasta ve kontrol grupları, yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, koroner arter hastalığı, kalp hızı ve kan basıncı açısından benzerdi. Akut alevlenme döneminde ölçülen ABD değerleri, iyileşme sonrasındaki değerlerden (mutlak değişim: 0.23±0.12 mm ve 0.38±0.17 mm, p<0.001; yüzde değişim: %6.44±3.99 ve %10.42±4.86, p<0.001) ve kontrol grubu değerlerinden (mutlak değişim: 0.36±0.13 mm, p=0.001; yüzde değişim: 9.77±3.83%, p=0.003) anlamlı derecede düşük bulundu. İyileşmeden sonra ABD değerleri anlamlı artış gösterdi ve kontrol grubunun değerleriyle benzer hale geldi. Akıma bağlı dilatasyondaki düzelme her iki cinsiyette de anlamlıydı.So nuç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığında akut alevlenme endotel fonksiyonlarını kötüleştirmektedir; bu durum kardiyovasküler morbiditede artışa neden olabilir

Objectives: The effect of acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) on brachial artery flow-mediated dilation (FMD) has not been examined. The aim of this study was to assess the endothelial function of COPD patients during acute exacerbations. Study design: The study included 30 consecutive patients (8 women, 22 men; mean age 64.2±10.9 years) who experienced acute exacerbation of COPD, defined according to the Anthonisen criteria (increased dyspnea, sputum, and sputum purulence). All patients received the same antibiotic and bronchodilator treatment. Endothelial function was assessed by brachial artery ultrasonography within the first 48 hours and after complete resolution of exacerbation symptoms. Flow-mediated dilation was defined as both the maximum absolute and maximum percentage changes in the vessel diameter during reactive hyperemia. The results were compared with those of 20 age-and sex-matched controls without COPD. Results: The patient and control groups were similar in terms of age, gender, hypertension, diabetes, hyperlipidemia, coronary artery disease, heart rate, and blood pressure. Parameters of FMD during acute exacerbation were significantly lower than those obtained after recovery (absolute change: 0.23±0.12 mm vs. 0.38±0.17 mm, p<0.001; percentage change: 6.44±3.99% vs. 10.42±4.86%, p<0.001) and than those of the control group (absolute change: 0.36±0.13 mm, p=0.001; percentage change: 9.77±3.83%, p=0.003). Flow-mediated dilation increased significantly after recovery, yielding similar values to those of the controls. Improvements in FMD were significant in both sexes. Conclusion: Acute COPD exacerbation is associated with worsening endothelial function, increasing the risk for cardiovascular morbidity.
Acute exacerbation impairs endothelial function in patients with chronic obstructive pulmonary disease
Keywords: Anestezi; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Pediatri; Solunum Sistemi