İnorganik katkılı kauçuk malzemenin özelliklerinin incelenmesi - Saraç ,Sıdıka (My University, 2013)
İNORGANİK KATKILI KAUÇUK MALZEMENİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Polimerik malzemelerin kullanım alanları gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün artmaktadır. Otomobil, gaz, beyaz eşya, inşaat, tıp, uzay bilimi, tekstil, gıda ve bunun yanında birçok sektörde geniş kullanım alanına sahip olan kauçuk da bu polimerler arasında yer almaktadır. Kauçuk reçetesine organik veya inorganik birçok katkı malzemesi ilave edilmektedir. Kauçukla birlikte organik yapıdaki katkı maddeleri kolay alev alabilen özelliğe sahiptirler. Gelişen teknoloji ile birlikte yanma dayanımlı kauçuk malzemelere talepler olmaktadır. Bu özelliğin sağlanabilmesi için kullanılan alev geciktiricilerin maliyetli olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada kullanılan alev geciktirici özelliğe sahip yerel kaynaklı mineral malzeme (YKMM) ile kauçuk karışımları hazırlanmıştır. YKMM’ nin kauçukta kullanımına ilişkin literatürde herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle bu malzemenin kauçuk karışımlarında kullanılması bu alanda yapılan ilk çalışmadır. Ayrıca bu çalışma ile YKMM ‘nin kauçuk alanında kullanım alternatifleri artacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, YKMM ‘nin Kloropren kauçuk (CR), Tabii kauçuk (NR) ve Akrilonitril Bütadien Kauçuk/ Polivinil Klorür ile karışımları oluşturulmuş ve kauçuk karışımına kazandırdığı özellikler incelenmiştir. Başta yanmazlık olmak üzere sertlik, yoğunluk, kopma uzaması, kopma mukavemeti, yaşlandırma sonrası değerlerin orijinal hal değerlerlerine yakınlığı, TGA analizleri, LOI değerleri belirlenmiş ve birbiri ile mukayese edilmiştir. SEM analizi ile kauçuk matriksindeki dağılımı incelenmiştir. Ayrıca kauçuk sektöründe yarı güçlendirici etkiye sahip, maliyet düşürücü olarak kullanılan Kaolin tipi dolgu malzemesiyle ve alev geciktirici olarak kullanılan Alüminyum Hidroksit ile kıyaslanmıştır. Oluşturulan kauçuk karışımlarının maliyet analizleri yapılmış ve ekonomik, termal dayanımları geliştirilmiş kauçuk malzemeler elde edilmiştir.

PROPERTIES OF INORGANIC FILLED RUBBER MATERİAL The usage of polymeric materials is increasing with developing technology around the world. Rubber which has a common usage area such as automobiles, gases, households, buildings, medicals, textiles, food industries and etc., takes place in these polymeric materials. A lot of organic and inorganic materials are used in rubber compounding. Rubber and organic fillers burn easly; so, nowadays, fire-retardant rubber composites are postulated in a special applications. It is known that fire-retardant rubber composites which are used to supply this kind of applications are so expensive. In this study, rubber compoundings are prepared with a local resource mineral material (YKMM) that has fire-retardant property. There has been no study in literature on YKMM filled rubber composite; so it is the first one in this field. Furthermore, with the help of this study, the usage of YKMM on rubber will improve and support financial development for our country. In this study, rubber compoundings were prepared by using Chloroprene rubber (CR), Natural Rubber (NR) and Acrylonitrile Rubber/ Polyvinyl Chloride loading YKMM and the properties on prepared rubber composites were analzed. Especially, thermal properties and also hardness, density, break elongation and strength, mechanical properties after aging test, LOI value of rubber composites were determined. Then, results were compared. Distribution of YKMM in rubber matrix was investigated by SEM analysis. Besides, YKMM was compared with Aluminum Hydroxide which was commonly used as fire-retardant in rubber industry and clay which was cheap semi-reinforcement material that use to reduce the cost of the rubber composites. Cost analyzes of rubber mixtures were created and economical, improved thermal resistance of rubber materials were obtained.
Keywords: Kimya; Kimya, İnorganik