Chondromyxoid Fibroma of The Lumbar Spine: Case Report and Review of The Literature - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Kondromiksoid fibrom aksiyel iskelet sisteminde nadir görülen benign kemik tümörüdür. Literatürde bildirilmiş lomber olgular azdır ve omurganın diğer tümörleri ile karıştırılabilirler. Kliniğimize; 20 yaşında kadın hasta, 3 aydır olan sağ kalça ve bacak ağrısı ile başvurdu. Fizik ve nörolojik muayenesinde anormal bir bulgu saptanmadı ve laboratuvar test sonuçları normaldi. Görüntüleme çalışmalarında, sağ L5 vertebra korpusundan posterior elemanlarına kadar uzanan kistik bir lezyon tespit edildi. CT eşliğinde yapılan biyopsi sonuç vermedi. Bunun üzerine cerrahi planlandı. Ameliyat öncesinde dijital subtraksiyon anjiyografi ve lezyona yönelik embolizasyon işlemleri yapıldı. Operasyonda; L5 laminektomi, lezyonun küretlenerek çıkartılması ve kemik korteksin korunması amaçlandı. Bilateral L4,S1 ve sol L5 transpediküler enstrümantasyon ve sağ L5 vertebroplasti işlemleri gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası hastanın şikayetleri geçti. Yazıda, spinal kondromiksoid fibrom klinik, histolojik, radyolojik karakterleri ve ayrıcı tanı, tedavi protokolleri eşliğinde incelendi.

Chondromyxoid fibroma originating from axial skeleton is a very rare benign bone neoplasm. There are a few reported lumbar cases in the literature and it can be pre-operatively misdiagnosed as other tumors of spine. A 20-year-old girl presented to our outpatient clinic with right hip and leg pain of 3 months' duration. Physical and neurological examinations were unremarkable and laboratory test results were within normal limits. Imaging studies revealed a cystic lesion in the right half of the L5 vertebra and extending to the posterior elements of the vertebra. CT-guided biopsy result was inconclusive. Surgery was planned. Digital subtraction angiography and embolization were carried out preoperatively. During surgery, L5 laminectomy and curettage of the lesion were performed, taking care to leave the cortex intact. Bilateral L4, S1, and left L5 transpedicular instrumentation and right L5 vertebroplasty were also carried out. The operation relieved the patient's pain. The paper discusses the clinical, histological, and radiological characteristics of chondromyxoid fibroma, as well as differential diagnosis and treatment modalities.
Lomber Omurgada Kondromiksoid Fibrom: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi
Keywords: Nörolojik Bilimler