Knowledge management and implementation stages - Aksoy, Evren (My University, 2001)
Bilgi, kişisel beceriler, yetenekler, yeterlilikler, fikirler, sezgiler ve katkılarla zenginleşen enformasyon ve verilerden tam anlamıyla yararlanmak şeklinde tanımlanabilir. Diğer bir deyişle, bilgi, bir hareket, bir yenilik, birikmiş tecrübe, özel bağlantılar ve ilişkilerdir. Bilgi değer katan davranış ve faaliyettir. Yaratıcılık ve yenilik kanalıyla değer katan bir araç olan bilgi, entellektüel sermayenin kalbidir. Günümüz dünyasında, bir işletmenin en değerli varlığı entellektüel sermayesidir, çünkü soyut varlıklar, bir zamanlar organizasyonların karlılığı ve başarısı olarak kabul edilen fiziki ve somut varlıkların yerini almışlardır. Bu, entellektüel sermayeden yararlanarak değer katmak ve değer yaratmak olarak tanımlayabileceğimiz Bilgi Yönetimi kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Organizasyonlar bilgi kaynaklarını belirleyip, onları etkin ve etkili bir şekilde kullanmaya başladıkları zaman müşteri talep ve önerilerine daha hızlı cevap veren bir hizmet anlayışıyla güçlendirilmiş rekabet avantajına sahip olacaklardır. Bilgi yönetimi, emeklilik, küçülme, iş değiştirme gibi organizasyonel değişikliklerle kritik bilgi kaybını engellemenin yanı sıra organizasyonlara uyum sağlama ve esnek olma imkanı sağlamaktadır. Sistematik olmasa da işletmeler bilgiyi bir şekilde yönetiyorlardı. Bilginin, günümüz iş dünyası gibi dinamik ortamlardaki önemi doğrultusunda, etkin ve etkili yönetim için sistematik bir yaklaşımın tanımlanıp uygulanması gerekmektedir. Bu tezde işletmelerin bilgi yönetiminin uygulama aşamalarını planlamaları amacıyla bilginin daha iyi tanımlanıp, organize edilip, kullanılmasına imkan tanıyacak bir bilgi yönetimi modeli ele alınmaktadır.

Knowledge can be defined as the full utilization of information and data, coupled with the potential of people's skills, competencies, ideas, intuitions and commitments. In other words, knowledge is action, innovation, pooled expertise, special relationships and alliances. Knowledge is value added behavior and activities. Being the vehicle, which adds value through creativity and innovation, knowledge is the heart of intellectual capital. In today's world, the most valuable asset of a company is its intellectual capital as the physical and tangible assets, which once assured organization's profitability and success have been overtaken by intangible assets. This realization gives rise to the concept of knowledge management which can be defined as the art of creating and adding value by exploiting intellectual capital. When organizations manage to solve their problems associated with finding out their knowledge assets and use them in an efficient and cost effective manner, they will have a competitive advantage underpinned by customer focus and service by highlighting means to provide faster reaction to customer queries, suggestions and complaints. Knowledge management also provides greater adaptability and flexibility in addition to allowing the organization to retain critical expertise by preventing critical knowledge loss due retirement, downsizing or employee moves in consequence of organizational changes. In a way, companies have already been managing knowledge, perhaps not systematically. Due to the importance of knowledge in dynamic environments like today's business world, a systematic approach needs to be defined and implemented for an efficient and effective management. Therefore, in this thesis, a knowledge management model is considered in order to better locate, organize, transfer and use knowledge so that companies can begin to plan the necessary knowledge management implementation stages.
Keywords: Bilgi Yönetimi