Ameliyathane hemşirelerinin mesleki profesyonelliklerinin intraoperatif bakım kalitesine etkisinin değerlendirilmesi - Özpekin, Özlem Güvenir (My University, 2015)
Ameliyathane Hemşirelerinin Mesleki Profesyonelliklerinin İntraoperatif Bakım Kalitesine Etkisinin Değerlendirilmesi, Özlem Güvenir Özpekin, Danışman Öğr. Gör. Dr. Aylin Erdim, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ameliyathane Hemşireliği Amaç: Ameliyathane hemşirelerinin mesleki profesyonelliklerinin, verdikleri intraoperatif bakım kalitesine etkisini incelemek amacıyla, tanımlayıcı bir çalışma olarak, 1 Haziran- 30 Kasım 2014 tarihleri arasında, Bursa ilinde kalite belgesi almış 2 hastanede çalışan 110 ameliyathane hemşiresi ve ameliyat olan 250 hasta ile gerçekleştirildi. Gereç ve yöntem: Araştırmanın verileri; “Kaliteli Perioperatif Hemşirelik Bakım Skalası”, “Mesleki Profesyonellik Tutum Envanteri” ile araştırmacılar tarafından geliştirilen “Hemşire ve Hasta Tanıtım Formları” kullanılarak toplandı. Veri analizinde sayı, yüzde, t testi, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin mesleki profesyonellik tutum düzeyleri ile kaliteli perioperatif hemşirelik bakım düzeyi (r=0,465 p=0,000, p˂0,05) arasında pozitif yönde ileri derecede bir ilişki belirlendi. Mesleki profesyonelliğin, kaliteli perioperatif hemşirelik bakım skalası alt boyutlarından fiziksel bakım (r= 0,364 p= 0,000), bilgi verme (r= 0,388 p= 0,000), destek (r= 0,385 p= 0,000), çevre (r= 0,526 p= 0,000) ve hemşirelik süreci (r= 0,359 p= 0,000) alt boyutları ile ilişkisinin anlamlı olduğu, saygı (r= 0,111 p= 0,251) ve personel karakterleri (r= 0,034 p= 0,729) ile ilişkisinin anlamlı olmadığı belirlendi. Hastaların KPHBS puan ortalamalarının (126,28±29,62) hemşirelerin puan ortalamalarına (102,02±39,85) göre daha yüksek ve farkın istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı olduğu saptandı (t=10,630 p=0,000, p˂0,05). Sonuçlar: Ameliyathane hemşirelerinin mesleki profesyonelliklerinin yüksek olduğu, hastaların ve hemşirelerin intraoperatif hemşirelik bakımından memnun kaldıkları, bakım kalitesinin hasta ve hemşireye ait özelliklerden etkilendiği ve hemşirelerin mesleki profesyonelliklerinin intraoperatif bakım kalitesi ile ilişkisinin olduğu görüldü. ameliyathane hemşiresi, mesleki profesyonellik, intraoperatif hemşirelik bakımı, ameliyathane

Consideration of professional attitude at occupation on operating room nursing and it’s effects on intraoperative nursing care, Özlem Güvenir Özpekin, Phd. Lecturer Aylin Erdim, Marmara University, Institute of Health Science, Department of Surgical Nursing. Operating Room Nursing Objective: This study was planned to evaluate the items which effects to operating room nurses professional attitude at occupation and trying to understand how this professionality effects to intraoperative nursing care quality. 2 hospitals which have already qualified with quality approvals were chosen on Bursa. Study was realized with 250 patients which were experienced operations during study interview and 110 operating room nurses between 1st of June – 30th of November 2014. Material-Method: Data was accumulated via “Good Perioperative Nursing Care Scale” and “Inventory of Professional Attitude at Occupation”. Also patient and nurse identification documents are developed by researcher. Number, percentile, t-test, Mann-Whitney U and Kruskal Wallis were used in the analysis of data. Results: Good perioperative nursing level and professional attitude at occupation on operating room nurses (r=0,465 p=0,000, p˂0,05) have positively significant relations. Professional attitude at occupation has significant relation with physical care (r=0,364 p=0,000), giving information (r=0,388 p= 0,000), being supportive (r= 0,385 p=0,000), region (r=0,526 p=0,000) and nursing process (r=0,359 p=0,000) which are sub-levels of good perioperative nursing care. But also being respectful (r=0,111 p=0,251) and staff chracteristics (r=0,034 p=0,729) has meaningless values on comparison between professional attitude at occupation and good perioperative nursing care scale. GPNCS mean value of patients (126,28±29,62) has more than nurses (102,02±39,85) and gap between both values (t=10,630 p=0,000, p˂0,05) was statictically significant meaning. Conclusion: It was found operational room nurses have high professional attitude at occupation; patients and nurses were satisfied by intraoperative nursing care, this assessment is significantly influenced by both patient and nurse properties and correlation was found on professional attitude at occupation and intraoperative nursing care quality. Key words: operating room nurse, professional attitude at occupation, intraoperative nursing care, operating room
Keywords: Ameliyat; Ameliyathane; Ameliyathane Hemşiresi; Cerrahi; Hemşirelik; İntraoperatif Hemşirelik Bakımı; Mesleki Profesyonellik