BIST temettü endeksindeki şirketlerin yaşam döngüsü teorisine göre temettü verimlerinin analizi - Söyler, Yasin (My University, 2019)
Finans piyasalarının en çok ilgi duyduğu ve anlamaya çalıştığı fenomenlerinden biri olan temettü dağıtımı üzerine yapılan en son çalışmalardan biri de Yaşam Döngüsü Teorisi olarak anılan çalışmadır. Yaşam Döngüsü Teorisi’nde şirketlerin yaşam döngülerinde bulunduğu aşamanın temettü ödeme politikaları üzerinde etkili olduğunu ileri sürülmektedir. Bu tez çalışmasında sürdürülebilir bir şekilde temettü dağıtan şirketlerin yaşam döngülerinde bulunduğu aşamalarla temettü verimleri arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı; temettü konusunda yapılan akademik araştırmalara katkıda bulunmak ve özellikle uzun vadeli temettü yatırımcıları ve portföy yöneticilerine portföylerini şekillendirme konusunda yardımcı olabilecek bir sonuç ortaya koyabilmektir.Bu amaçla öncelikle, temettü kavramı ve Yaşam Döngüsü Teorisi’ne ait kavramsal ve teorik altyapı verilmiştir. Ardından BIST Temettü Endeksi’nde bulunan 71 şirketin 2011 – 2017 yıllarına ait bilanço ve gelir tablosu verileri derlenerek finansal oranlar elde edilmiştir. Kümeleme Analizi’nin değişkenleri olarak kullanılan bu oranlar aracılığıyla şirketler, yaşam döngülerinde bulunduğu aşamalara göre gruplara ayrılmıştır. Yapılan ayrıştırma analizinin doğruluğunu teyit etmek için Diskriminant Analizi yöntemine başvurularak ayrıştırmanın başarılı bir şekilde yapıldığı gösterilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, yaşam döngüsünün olgunluk aşamasında bulunan şirketlerin, büyüme aşamasında bulunan şirketlere göre daha yüksek temettü verimine sahip olduğu görülmüştür.

One of the most recent studies on dividend distribution, which is one of the phenomena that financial markets are most interested in and tries to understand, is the so-called Life Cycle Theory. Life Cycle Theory suggests that the stage in the life cycle of companies has an impact on dividend payment policies. In this thesis, the relationship between the stages of the life cycle of the companies that are distributing dividends in a sustainable manner and the dividend yields are tried to be examined. The main purpose of the study; to contribute to academic research on dividends and to produce a result that can help long-term dividend investors and portfolio managers to shape their portfolios.For this purpose, firstly, conceptual and theoretical background of dividend concept and Life Cycle Theory is given. Then, the balance sheet and income statement data of 71 companies in BIST Dividend Index for 2011 - 2017 were compiled and financial ratios were obtained. Through these ratios, which are used as variables of Cluster Analysis, companies are divided into groups according to the stages in their life cycles. Moreover, Discriminant Analysis method was applied to confirm the accuracy of the Cluster Analysis. According to the results of the analysis, it is seen that the companies in the maturity stage of the life cycle have higher dividend yield than the companies in the growth stage of the life cycle.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; cluster analysis; discriminant analysis; diskriminant analizi; dividend distribution; dividend yield; fixed income securities; kümeleme analizi; long-term investment; portfolio management; portföy yönetimi; sabit getirili menkul kıymetler Life Cycle Theory; temettü dağıtımı; temettü verimi; uzun vadeli yatırım; Yaşam Döngüsü Teorisi