Parikalsitolün protein disulfit izomeraz üzerine etkisi - Köksal, Muhammet Murat (My University, 2022)
Parikalsitolün proParikalsitolün protein disulfid izomeraz üzerine etkisi Öğrenci Adı: Ecz. Muhammet Murat Köksal Danışman Adı: Prof. Dr. Azize ŞENER Amaç: Parikalsitolün protein disulfid izomeraz (PDI) üzerine etkisinin in siliko ve invitro olarak incelenmesi, olası antikanser aktivitesinde ve endotel hücre hasarı üzerinde koruyucu/ onarıcı etkisinde PDI inhibisyonunun rolünün araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem : İn siliko olarak bilgisayar temelli doking çalışması ile parikalsitolün protein disülfit izomeraz proteini ile etkileşimi incelendi. Parikalsitolün PDI enziminin redüktaz ve denitrolama aktivitesi üzerine etkisi rekombinant PDI enzimi kullanılarak enzim inhibisyon çalışmaları ile belirlendi. Parikalsitolün HepG2 ve Hep3B hücre hatlarında olası antikanser etkisi, HUVEC hücre serileri kullanılarak oksidatif hücre hasarına karşı koruyucu/ onarıcı etkisi ve bu etkilerinde PDI inhibisyonunun rölü spesifik PDI inhibitörü ile karşılaştırılarak araştırıldı. Bulgular: Moleküler doking çalışmamız parikalsitolün PDI enzimin b ve b’ domaininde yer alan hidrofobik cebe yerleştiğini gösterdi. Parikalsitol, PDI’nın redüktaz ve denitrolama aktivitelerinin in vitro olarak inhibe etti. Parikalsitol karaciğer kanser hücrelerinde PDI redüktaz aktivitesini baskıladı. Hücre serilerinde PDI’nın redüktaz aktivitesinin inhibisyonu için belirlenen IC50 değeri, invitro rekombinat enzim inhibisyonu için belirlenen IC50 değerinden daha yüksek bulundu. HepG2 ve Hep3b hücrelerinde apoptozu uyararak antikanser etki gösterdi. Spesifik PDI inhibitörü ile de benzer etkiler gözlendi. Parikalsitol sağlıklı endotel hücrelerinde de PDI aktivitesini baskıladı. Ancak oksidatif hasara uğramış endotel hücrelerinde hasar nedeniyle bu etkisi belirgin olarak gözlenemedi. Parikalsitol oksidatif hasara uğramış entodel hücrelerinde hasara karşı koruyucu/ onarıcı etkisi olduğu gözlendi. Sonuç: Parikalsitolün PDI proteini ile etkileşimi vardır ve bu etkileşim PDI’nın redüktaz aktivitesinde inhibisyona neden olur. Parikalsitolün antikanser aktivitesinde PDI inhibitörü olmasının rolü olabilir. tein disulfid izomeraz üzerine etkisi Öğrenci Adı: Ecz. Muhammet Murat Köksal Danışman Adı: Prof. Dr. Azize ŞENER Amaç: Parikalsitolün protein disulfid izomeraz (PDI) üzerine etkisinin in siliko ve invitro olarak incelenmesi, olası antikanser aktivitesinde ve endotel hücre hasarı üzerinde koruyucu/ onarıcı etkisinde PDI inhibisyonunun rolünün araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem : İn siliko olarak bilgisayar temelli doking çalışması ile parikalsitolün protein disülfit izomeraz proteini ile etkileşimi incelendi. Parikalsitolün PDI enziminin redüktaz ve denitrolama aktivitesi üzerine etkisi rekombinant PDI enzimi kullanılarak enzim inhibisyon çalışmaları ile belirlendi. Parikalsitolün HepG2 ve Hep3B hücre hatlarında olası antikanser etkisi, HUVEC hücre serileri kullanılarak oksidatif hücre hasarına karşı koruyucu/ onarıcı etkisi ve bu etkilerinde PDI inhibisyonunun rölü spesifik PDI inhibitörü ile karşılaştırılarak araştırıldı. Bulgular: Moleküler doking çalışmamız parikalsitolün PDI enzimin b ve b’ domaininde yer alan hidrofobik cebe yerleştiğini gösterdi. Parikalsitol, PDI’nın redüktaz ve denitrolama aktivitelerinin in vitro olarak inhibe etti. Parikalsitol karaciğer kanser hücrelerinde PDI redüktaz aktivitesini baskıladı. Hücre serilerinde PDI’nın redüktaz aktivitesinin inhibisyonu için belirlenen IC50 değeri, invitro rekombinat enzim inhibisyonu için belirlenen IC50 değerinden daha yüksek bulundu. HepG2 ve Hep3b hücrelerinde apoptozu uyararak antikanser etki gösterdi. Spesifik PDI inhibitörü ile de benzer etkiler gözlendi. Parikalsitol sağlıklı endotel hücrelerinde de PDI aktivitesini baskıladı. Ancak oksidatif hasara uğramış endotel hücrelerinde hasar nedeniyle bu etkisi belirgin olarak gözlenemedi. Parikalsitol oksidatif hasara uğramış entodel hücrelerinde hasara karşı koruyucu/ onarıcı etkisi olduğu gözlendi. Sonuç: Parikalsitolün PDI proteini ile etkileşimi vardır ve bu etkileşim PDI’nın redüktaz aktivitesinde inhibisyona neden olur. Parikalsitolün antikanser aktivitesinde PDI inhibitörü olmasının rolü olabilir.
Keywords: Biochemistry; Biyokimya; HUVEC; protein disülfit izomeraz