Bisfenol-a (BPA)'nın sulu ortamda tespiti için polimerik esaslı optik sensör geliştirilmesi - Taşcı, Neşe (My University)
BİSFENOL-A (BPA)'NIN SULU ORTAMDA TESPİTİ İÇİN POLİMERİK ESASLI OPTİK SENSÖR GELİŞTİRİLMESİ Bu çalışmada, sulu ortamdaki BPA’nın seçimli olarak analizi, vinil fenil boronik asit (VBPA) esaslı membran kullanılarak yapılmıştır. Literatürde BPA analizinin vinil fenil boronik asit maddesi kullanılarak yapıldığına dair her hangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışma, pH 4’ da asetik asit/ sodyum asetat tampon sisteminde vinil fenil boronik asit esaslı membarn kullanılarak λuyar. = 272 nm uyarma dalga boyuna karşılık λemis.=423 nm’deki emisyon dalga boyunun fluoresans şiddetinin ölçülmesiyle gerçekleştirilmiştir. BPA’ nın analizini etkileyen pH, reaksiyon süresi, yabancı iyon etkisi gibi değişkenler incelenmiş ve BPA’nın en yüksek duyarlılık ve doğruluk içinde analizinin yapılabilirliği gerçekleştirilmiştir.Geliştirilen yöntemle 1 ppb’ e kadar sulu çözeltide BPA analizi yapılabilmektedir. Yöntemin tayin sınırı 0,36 ppb, tespit sınırı ise 1,20 ppb olarak belirlenmiştir. Su örnekleri için geri kazanım yüzdesi 102,2-103,2 olarak bulunmuştur. Sensörün gerçek örnek uygulamaları için ise gıda ambalaj malzemesi kullanılmıştır.

DEVELOPMENT OF POLYMERIC BASED OPTIC SENSOR FOR DETERMINATION OF BISFENOL-A (BPA) IN AQUEOUS SOLUTİONS In this study, the selective analysis of BPA in aqueous media was performed using a vinyl phenyl boronic acid (VBPA) based membrane. Currently any studies haven’t been found in the literature on BPA analysis using vinyl phenyl boronic acid. The study was carried out in acetic acid / sodium acetate buffer system at pH 4 by measuring the fluorescence intensity of the emission wave at λemis = 423 nm against λex.= 272 nm excitation wavelength using a vinyl phenyl boronic acid based membrane. Variables such as pH, reaction time and foreign ion effect which affect the analysis of BPA have been examined and the feasibility of analysis of BPA with highest sensitivity and accuracy has been decided. BPA analysis can be performed in the aqueous solution up to 1 ppb by the developed method. The detection limit of the method was 0.36 ppb and the limit of quantitation was 1.20 ppb. The recovery percentage for water samples was found to be 102.2-103.2. Food packaging material is used for real sample applications of the sensor.
Keywords: Kimya, Analitik