Avrupa Birliği ve Türkiye’deki basın işletmelerinin genel durumu - Toraman, Özgür (My University, 2005)
Soyadı: Özgür Toraman letişim Bilimleri Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Yard. Doç. Dr. Şevket Sayılgan Tez Türü ve Tarihi: Haziran 2005 Basın, Mali Yapıları

AB VE TÜRKİYE'DEKİ BASIN İŞLETMELRİNİN GENEL DURUMU Kırk yılı aşkın bir süredir devam eden, Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri, 17 Aralık 2004'te alınan kararlar ile büyük ivme kazanmıştır. Birliğe uyum süreci kapsamında, gerçekleştirilen müktesebatlarda, Türkiye'den; Tarım, Balıkçık, Görsel-işitsel politikalar... Vb. alanlara ilişkin eksikliklerini tamamlamasını istenmiştir. Buna karşın; yüksek üretim giderlerine ve düşük oranda, satış ve reklâm gelirlerine sahip olan Türkiye'deki basın işletmelerinin, AB gazete endüstrilerinin faaliyette bulundukları, uluslar arası pazarda, rekabet şansının çok düşük olduğu görülmektedir. Bu çalışma ile AB'ye uyum sürecinde; Türkiye'deki ve AB'deki basın işletmelerinin Pazar yapıları, rekabet politikaları, mali yapı analizleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. AB'deki basın işletmelerin yüksek karlılıkla çalışmalarının nedenleri arasında; gazetelerin uluslar arası düzeyde satılması, ülke ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyümesi, gazete tirajlarının yüksek olması ve gazetelerin abone sistemi ile çalışmaları yatmaktadır. Name and surname: Özgür TORAMAN Department: Communication Sciences Programme: Economy and Administration of Press Supervisor: Yard. Doç. Dr. Şevket SAYILGAN Degree Awarded and Date: Master - August 2005 Press in EU and Turkey, their Financial Structure ABSTRACT GENERAL CONDITION OF PRESS BUSINESSES IN EU AND TURKEY Turkey-EU Relations have been gone on for more than forty years, by the decisions dated December 2004, hasted. In the processes of accession to Union, in the acquisitions, Turkey had been asked to fulfill the conditions about policies on Agriculture, Fishery, Audio-Visual etc. On the other hand, it is seen that Turkey's press businesses which have high production expenses and low sales and advertisement incomes, have a low competition chance in international market where EU newspaper industries are active. In this study, in the process of accession to Union, information has been tried to give about market conditions, competing policies and financial structure analyses of press businesses in Turkey and EU. The causes of high profitability of press business in EU are international selling, stable growth of economies, high circulation and subscriber system of newspapers.
Keywords: Basın_Türkiye; Gazetecilik; Genel Konular