Zihniyetlerin yansıma alanı olarak Peyami Safa'nın romanları ve şahıslar dünyası - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Zihniyet bir sosyal grubun üyeleri tarafından ortaklaşa algılanan inançlar, düşünceler, alışkanlıklardır. Peyami Safa’nın kahramanlarında, zihniyeti oluşturan duygu, düşünce ve ahlâkî belirlemelerde, Türke has olanla, Batı’dan gelenler çatışır. Yazar kadın kahramanların zihniyetini, pratik davranışlar, maddî kültür unsurlarına sinen malzemelerle canlandırır. Aydın erkek kahramanları, zihniyetler etrafında bilinçli tasavvurlara yöneltir. Kadınların zihniyette Batılı tercihleri, toplumlarına yabancılaşmalarına yol açar. Doğu-Batı değerlerini birleştirmiş erkek kahramanlar onların hareketleriyle ilgili sosyolojik sonuçlar çıkarır. Zihniyet çarpışmalarını önce sosyal ve psikolojik işleyen yazar, Matmazel Noraliya’nın Koltuğu ve Yalnızız’da bu çarpışmalara spritüalist boyut katar. Bu da eserlerini daha zengin hâle getirir.

Mentality is the sum of commonly perceived beliefs, thoughts and habits by members of a social group. In Peyami Safa's characters, there is a clash between feelings, thoughts and moral values making up the Turkish mentality versus the one of Western origin. The writer pictures the mentality of his women characters by their practical behaviours and elements composing the material culture. The intellectual men of the novels are directed towards a conscious imagining concerning mentality, while the western preferences of women in mentality leads them to alienation. The male characters combining eastern and western values take some consequences concerning the attitude of women. While the writer first takes up the mentality clashes from a social and psychological point of view in Matmazel Noraliya'mn Koltuğu and Yalnızız, he then adds a spiritualistic dimension. This is turn, enrichens his literary works.
Peyami Safa's novels and the characters in the novel characters as a domain of the reflection of mentality