Büyük ve orta ölçekli yapılarda ısı geri kazanımlı VRF sistemleri ile 4 borulu fancoil sistemlerinin karşılaştırılması - Erdoğan, Erdi (My University, 2023)
Tesisat mühendisliğinin en önemli görevlerinden birisi inşa edilecek yapının iklimlendirme seçimlerinin doğru karar verilmesidir. Bu karar ilk yatırımcıdan son kullanıcıya kadar tüm birimleri etkilemektedir. İklimlendirme sistemlerinin son yıllarda en etkin biçimde rol oynayan değişken debili soğutucu VRF sistemleri ile büyük ve orta ölçekli konut, sosyal tesis, ofis, avm gibi yapılarda kullanılan geleneksel kazan – chiller FCU sistemleri ile karşılaştırılması kaçınılmaz olmuştur. Günümüz koşullarında artan enerji maliyetleri, fosil yakıtların azalması ve karbon salınımın artmasıyla iklimlendirme sistemlerinin değerlendirilmesi de önem kazanmıştır. Bu tez çalışmasında büyük ve orta ölçekli yapılarda 3 borulu Isı geri kazanımlı VRF sistemleri ile 4 borulu Fancoil sistemleri, ilk yatırım maliyetleri, enerji tüketimleri, işletme maliyetleriyle beraberinde uygulama ve teorik olarak avantaj – dezavantajları belirtilmeye çalışılmıştır. Büyük ve orta ölçekli olarak tanımlanan 25.000 m2 büyüklüğünde daire, dükkan ve sosyal alanlardan oluşan bir yapının, ısı kayıp kazançları transfer fonksiyon metodu ile HAP programında hesaplanmıştır. Isı geri kazanımlı VRF sistemleri LATS HVAC programında modellenmiştir. Dört borulu FCU sistem ekipmanları hesaplanarak belirlenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda büyük ve orta ölçekli yapılarda ısı geri kazanımlı VRF sistemlerinin, dört borulu fancoil sistemlerine oranla ilk yatırım maliyetlerinin %25,2, anlık tam kapasite elektrik tüketimlerinin %153, işletme giderlerinin %59,1 daha avantajlı olduğu görülmüştür.

One of the most important tasks of installation engineering is to make the right decision on the air conditioning choices of the building to be built. This decision affects all units from the first investor to the end user. It has become inevitable to compare the variable flow cooler VRF systems, which have played the most effective role in air conditioning systems in recent years, with the traditional boiler - chiller FCU systems used in buildings such as large and medium-sized housing, social facilities, offices, shopping malls. In today's conditions, the evaluation of air conditioning systems has gained importance with increasing energy costs, decreasing fossil fuels and increasing carbon emissions. In this thesis, 3-pipe Heat recovery VRF systems and 4-pipe Fancoil systems in large and medium-sized buildings, initial investment costs, energy consumption, operating costs, as well as practical and theoretical advantages and disadvantages are tried to be specified. The heat loss gains of a 25.000 m2 building consisting of apartments, shops and social areas, defined as large and medium-sized, were calculated in the HAP program with the transfer function method. Heat recovery VRF systems are modeled in LATS HVAC program. Four-pipe FCU system equipment was calculated and determined. As a result of the examinations, it was seen that heat recovery VRF systems in large and medium-sized buildings are 25.2% more advantageous in initial investment costs, 153% more advantageous in instantaneous full capacity electricity consumption, and 59.1% more advantageous in operating costs compared to four-pipe fan coil systems.
The comparison of 4-pipe fancoil systems with the heat recovery VRF systems in the medium and large-scale structures
Keywords: Dört borulu Fancoil; Four-pipe Fancoil; HAP; Heat recovery VRF; Hourly Analysis Program; Isı geri kazanımlı VRF; LATS HVAC; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Transfer Fonksiyon metodu; Transfer Function method; VRF; VRF Simulation; VRF Simülasyon VRF