Competitive intelligence und kybernetik - Çil, Evren (My University, 2006)
Bilgi çağında bulunduğumuz son yıllarda rakipler ile ilgili verilerin toplanması analiz edilmesi ve raporlanmasını içeren Rekabet İstihbaratı (Competitive Intelligence) sistemleri işletmeler açısından büyük önem teşkil etmektedir. Bu sistem içerisinde işletmenin üst yönetiminin belirlemiş olduğu hedefler doğrultusunda dış çevresindeki rakipler, teknolojik çevre, müşteriler ve ürünler hakkında bir çok kaynaktan değişik yöntemlerle yasal bir şekilde veriler toplanılmakta, bu veriler bir Veri Bankası’nda depolanmakta ve değişik analiz metotlarıyla işletmenin amaçlarına uygun bir şekilde işlenip sonuçlar elde edilip karar alıcılara ulaştırmaktadır. Bu sonuçlar ışığında işletmelerde karar verme organları stratejiler geliştirip işletmenin üst yönetiminin belirlemiş olduğu hedeflere ulaşmaya çalışacaktır. Bu durmadan devam eden bir döngüdür, böylece işletmeler çevresinde olup biten değişimlere zamanında tepki verebilmektedir. Sibernetik dinamik ve değişken süreçlerin matematiksel ifade biçimidir, teknoloji ve biyoloji gibi dinamik bilimlerde kontrol, iletişim, yönetim ve geri bildirim gibi olayları açıklar. İşletmelerde de dinamik süreçler olduğuna, kontrol, iletişim, yönetim ve geri bildirim olayları gerçekleştiğine göre, işletmelerde Sibernetikten söz edebiliriz. İşletme Sibernetikçisi Stafford Beer bu anlamda Canlı Sistem Modelini (Viable System Model) geliştirerek işletmelerdeki enformasyon iletişimini bu modeliyle açıklamaktadır. Bu model sayesinde işletme, çevresindeki değişime daha kolay uyum sağlamaktadır. Rekabet İstihbaratı süreci de dinamik, daima durmadan devam eden bir süreç, bir döngüdür. Bu anlamda “Competitive Intelligence” sürecine Sibernetik ve Canlı Sistem Modeli açısından bakabiliriz.

ZUSAMMENFASSUNG In der Informationszeitalter in der wir uns befinden, ist der Begriff Competitive Intelligence, der die Sammlung, Analyse und Berichtung der Daten über die Konurrenten beinhaltet sehr wichtig geworden. Mit so einem System werden im Bezug auf die von der Geschäftsleitung bestimmten Zielen von der externen Umwelt sowie Konkurrenten, technologische Umwelt, Kunden und Produkten auf legale Weise Daten gesammelt, diese Daten werden in einem Datenlager gelagert, mit verschiedenen Analysemethoden für die Ziele des Unternehmens analysiert und zu den Entscheidungsträgern übermittelt. Im Bezug auf diese Ergebnisse entscheiden sich die Entscheidungsträger und entwickeln Strategien um von der Geschäftsleitung definierte Ziele zu erreichen. Das ist ein kontinuierlicher Zyklus, mit so einem System können sich Unternehmen zu den Änderungen in ihren externen Umwelt rechtzeitig anpassen. Kybernetik ist die mathematische Beschreibung dynamischer Prozesse, diese Prozesse gibt es in Wissenschaften wie Technik und Biologie, es erklärt die Ereignisse Kontrolle, Kommunikation, Steuerung und Regelung. Kontrolle, Kommunikation, Steuerung und Regelung gibt es auch im Unternehmen. Somit können wir über Kybernetik im Unternehmen reden. Managementkybernetiker Stafford Beer hat im diesen Sinne einen Modell lebensfähiger Systeme einen Viable System System Model gebildet, mit diesem Modell hat er die Kommunikation von Informationen im Unternehmen erklärt. Ein Unternehmen kann sich somit an die Änderungen seines Umwelts besser anpassen. Competitive Intelligence Prozess ist ein dynamischer, kontinuierlicher Prozess und Zyklus. Deswegen können wir zu den Competitive Intelligence Prozess aus der Sicht des Kybernetiks und als ein lebensfähiges System Modell anschauen.
Keywords: Rekabet İstihbaratı; Rekabet_İşletmeler