Türk vergi̇ si̇stemi̇nde heki̇mli̇k faali̇yetleri̇ni̇n vergi̇lendi̇ri̇lmesi̇ - Demir, Rauf Tayfun (My University, 2023)
Ülkemizin vergi sisteminin temel usul kurallarını içeren 213 sayılı Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu serbest meslek erbabı kapsamını ve sınırlarını düzenlemiştir. Bununla birlikte, vergi kanunları ve vergilendirme yöntemleri zaman zaman değişebilmektedir. Bu nedenle, serbest meslek erbabı olarak hekimlerin vergilendirme konusunda güncel bilgilere sahip olmaları ve vergi işlemlerini doğru şekilde yapmaları önemlidir. Vergi danışmanları ve muhasebeciler bu konuda hekimlere yol gösterip yardımcı olabileceklerdir. Çalışma öncelikle hekimler için hekimlik faaliyetlerini yürütme şekillerine göre incelemede dikkat edilmesi gereken hususlardan oluşmaktadır. Bu çalışmada, hekimliğin tarihsel gelişimi ve misyonu ile hekimlikle ilişkili tüm kavramların özetini, denetim, vergi incelemesi ve vergi denetimi kavramlarının Türk Vergi hukuku açısından değerlendirilmesini, hekimlik faaliyetlerinin vergi denetimi ve incelemesi yönünden değerlendirilmesi gereken hususlarını, bu denetim ve incelemelerde ortaya çıkan riskleri, Türk Vergi Sisteminde hekimlik faaliyetlerinin yer aldığı alana göre vergi mevzuatına göre değerlemesini ve Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında oluşan teknik farklılıkların değerlendirilmesi ve bu farklılıkların vergi denetiminde oluşturabileceği riskler ile bu sorunların Vergi Usul Kanunu ile uyumlaştırılmasının önemi anlatılmıştır.

The 213 numbered Tax Procedure Law, as well as the 193 numbered Income Tax Law and the 3065 numbered Value Added Tax Law, regulate the scope and limits of self-employed professionals in Turkey, along with the fundamental principles of the tax system. However, tax laws and taxation methods may change from time to time. Therefore, it is important for physicians to have up-to-date information on taxation and to carry out tax procedures correctly. Tax advisors and accountants can assist physicians in this regard. My study focuses on the points to be considered in the examination of physician activities according to the ways in which they are carried out. It provides a summary of the historical development and mission of medicine, as well as all the concepts related to medicine. It evaluates the concepts of auditing, tax examination, and tax audit in terms of Turkish tax law, and highlights the points to be considered in the tax audit and examination of medical activities. It examines the risks that arise in these audits and examinations, the valuation of medical activities according to the area in which they are included in the Turkish tax system, and the technical differences between the Ministry of Health and the Ministry of Treasury and Finance, as well as the importance of harmonizing these differences with the Tax Procedure Law to avoid potential risks in tax audits.
Taxation of medical activities in Turkish tax system
Keywords: Doktor; Hasta; Hekimlik; Law and legislation; Medicine; Patient; Physician; Professionals; Sağlık; Self-Employed; Serbest Meslek Erbabı; Tax; Tax Evasion; Tax Loss; Taxation; Turkey; Türkiye; Vergi; Vergi Kaçakçılığı Health; Vergi Ziyaı; Vergilendirme; Yasa ve yasama