Yeni bir manyetik nanopartikül üretim yöntemi ve manyetik alan düzenlemeleri altında manyetofeksiyon - Akbaba, Hasan (My University, 2016)
Yeni Bir Manyetik Nanopartikül Üretim Yöntemi ve Manyetik Alan Düzenlemeleri Altında Manyetofeksiyon Amaç: Yeni bir MNP üretim yönteminin geliştirilmesi, elde edilen MNP’lerin karakterizasyonu ve transfeksiyon etkinliğinin manyetik alan düzenlemeleri altında belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çoklu emülsiyonların mikroreaktörler olarak kullanımı ile MNP üretimi ilk defa tez kapsamında gerçekleştirildi. MNP:DNA kompleksleri oluşturuldu. MNP’lerin partikül boyutu, partikül boyut dağılımı, zeta potansiyeli, manyetizma değerleri ölçüldü, SDS teşvikli DNA serbestleşmesi ve DNaz I enzimine karşı koruma çalışmaları ile organizmada taşıyıcı sistem olarak potansiyelleri değerlendirildi. İstenen özellikleri sağlayan MNP’lerin yüzey özellikleri, manyetik çekirdeği, partikül boyutları DSC, Raman spektroskopisi, SEM ve TEM çalışmalarıyla incelendi, stabilite değerleri araştırıldı. MNP’lere uygulanacak manyetik alanın regülasyonunu sağlamak amacıyla yeni bir cihaz tasarlanarak kullanıldı. Hücre kültüründe belirlenen MNP:DNA komplekslerinin sitotoksisite ve transfeksiyon etkinliği değerlendirildi Bulgular ve Sonuçlar: Metin içerisinde ayrıntılı olarak sunulan sonuçlara göre; transfeksiyon için optimal formülasyon olarak GMS-MNP-1 belirlendi ve karakterize edildi. GMS-MNP-1’in transfeksiyon etkinliği %30,1 olarak bulundu. Pozitif kontrol olarak kullanılan PolyMag® kadar iyi derecede etkili olduğu ve sitotoksik olmadığı gösterildi. Anahtar sözcükler: Manyetofeksiyon, Gen aktarımı, Katyonik nanopartiküller, Çoklu emülsiyon

A Novel Magnetic Nanoparticle Production Method and Magnetofection Under Magnetic Field Regulations Aim: It was aimed to develop a novel magnetic nanoparticle production method, characterization of obtained MNPs, and determining their transfection efficiency under magnetic field regulations Materials and Methods: Novel magnetic nanoparticle production method was developed by using multiple emulsions as microreactors for the first time. MNP:DNA complexes were formed. Particle size, polydispersity index, zeta potential and magnetic values of MNPs was measured and their potential of being a delivery system in the organism was evaluated by SDS release, protection against DNase I enzyme studies. MNPs which have desired properties were analyzed for their surface properties, magnetic core material, particle size by DSC, Raman Spectroscopy, SEM and TEM; their stability was also investigated. In order to use regulating the applied magnetic field to the MNPs, a novel device was designed. Cytotoxicity and transfection efficiency of MNP:DNA complexes were evaluated in cell culture. Results and Conclusion: As to the findings that are presented in detail in the text; MNP-GMS-1 were determined as optimal formulation for transfection and were characterized. Transfection efficiency of MNP-GMS-1 was found 30,1%. It was evaluated that MNP-GMS-1 was able to transfect cells as efficiently as positive control-PolyMag® and was not cytotoxic. Magnetofection, gene delivery, cationic nanoparticles, multiple emulsion
Keywords: Farmasötik biyoteknoloji; Farmasötik Çalışmalar; Pharmaceutical Aids; Pharmaceutical biotechnology