Flekso baskıda nokta kazancının baskı kalitesine etkilerinin incelenmesi - Parlak, Harun (My University, 2002)
FLEKSO BASKIDA NOKTA KAZANCININ BASKI KALİTESİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Çalışmaya flekso baskı sisteminin detaylı teknik açıklanmasıyla başlandı. Yüksek baskının günümüzde yaygın olarak kullanıldığı flekso baskı sistemi, baskı malzemeleri ve fotopolimer baskı kalıplarının teknik özellikleri ile kalıp hazırlama aşamaları ve uygun formülasyonu verildi. Flekso baskıda kaliteye etki eden unsurlar açıklanarak olumsuz etkenlerin yok edilmesine yönelik öneriler belirtildi. Test baskıları bölümünde, çalışmanın temeli olan flekso baskı sisteminde kalite kontrol parametrelerinin en iyi şekilde kontrol ve tespit edilebileceği özel test filmleri bilgisayarda hazırlanarak yüksek çözünürlükte film çıktıları alındı. Bu filmler uygun baskı kalıplarına en optimum şekilde pozlandırıldı. Hazırlanan kalıplarla baskı makinesi, mürekkebi ve baskıaltı malzemesiyle en stabil baskı şartlarında baskılar yapıldı. Refleksiyon baskı kontrol densitometresi ile baskılar üzerinde nokta kazancı, baskıda C, M, Y, K ana renklerinin zemin ton yoğunluğu optik olarak ölçüldü. Yapılan bütün baskıların ve ölçümlerin incelenen teorik esaslar ve standartlar çerçevesinde değerlendirmeleri yapılarak, standartlardan sapmaların nedenleri, kaliteli standart baskıları yapabilmek için alınacak önlemler metin, çizelge ve grafikler halinde tespit edildi.

THE INVESTIGATION OF DOT GAIN AFFECTINGS PRINT QUALITY IN FLEXO PRINTING SYSTEM In the first part of the study, flexo printing system was described technically. The flexo printing system commonly using the high printing; the technical properties, the preparation stages and proper formulations of printing matters and photo polimer print plates were given. In the flexo print, the parameters affecting the quality were described and precautions to prevent these parameters were included. In the experimental section, the special test films, in which the quality control parameters are, perfectly controlled and determined in the flexo printing system, were prepared using computers and the films were posed in an optimum way into most proper printing plates for the system. The test prints were obtained in the most stable printing conditions with the plates prepared using special machine, ink and other printing materials for flexo printing system. In the test prints, dot gain and measurements were evaluated in the light of theoritical knowledge and standarts. The causes of the deviations from standarts and the precautions to be able to have high quality standart prints were determined in the text, figures and graphics.
Keywords: Matbaacılık Flesko Baskı