Axiomatic design for performance evaluation of automative disc brakes - Sağlam, Cenk (My University, 2010)
AKSİYOMATİK TASARIM YOLUYLA OTOMOBİL DİSK FRENLERİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Bu tez Aksiyomatik tasarım teorisi ve teorinin bir uygulaması olan otomobil disk frenlerinin performansının değerlendirilmesi üzerinedir. Aksiyomatik tasarım yeni bir tasarım yaratılmasında ya da mevcut tasarımın geliştirilmesinde kullanılan bir metoddur. Bu metod, tasarım yapan kişilerin yapılan tasarımı daha iyi oluşturmasını ve anlayabilmesini sağlarken, en uygun tasarım için gereklilikleri de sorgular. Bu çalışmamızda temel hedefimiz, tasarım aşamasında minimum durma süresi kriterini göz önünde bulundurarak disk frenlere uygulanan kuvvet, tork ve sürtünmeden dolayı meydana gelen sıcaklığı minimuma indirirken, dayanımı en üst seviyeye çıkarmaktır. Aksiyomatik tasarım yöntemi teorideki bağımsızlık aksiyomu kullanılarak otomobil disk frenlerin üzerinde uygulanmış, diklik ve paralellik kavramları incelenmiş, fonksiyonel gereksinimlerle dizayn parametrelerine bağlı olan tasarım matrisi incelenerek bağımlı ve bağımsızlaştırılabilinen tasarım durumlarına bakılmıştır. Bazı bölgelerde tasarımın bağımsızlaştırılabildiği gösterilmiş olup, daha da geliştirilebilmesi adına yorumlar getirilmiştir.

AXIOMATIC DESIGN FOR PERFORMANCE EVALUATION OF AUTOMOTIVE DISC BRAKES This thesis gives general information about axiomatic design approach theory and application the theory to evaluation of automobile caliper disc brakes. Axiomatic design methodology that helps designers to structure and understand the design problems, thus facilitating the synthesis and analysis of suitable design requirements solution and processes. The main target in this study is to minimize actuating force, terque capacity and temperature and maximize the strength according to minimum stopping time criterion. Axiomatic design approach will be applied to caliper disc brake by using independence axiom of the axiomatic design methodology. Semangularity and reangularity concepts are derived and design matrixes are set up relating to FR’s and DP’s to indicate coupled and decoupled cases and there are some regions for design parameters where it is possible to obtain decoupled design. Then decoupled designs are developed to satisfy.
Keywords: Makine Mühendisliği; Otomobil; Performans