İntiharın gelişmişlik ve cinsiyet bağlamında incelenmesi: yerel polinomiyal ve yerel kantil model yaklaşımları - KIZILARSLAN, ŞABAN (My University, 2021)
Bu çalışmada, daha önce doğrusal veya eğrisel olarak tespit edilen intihar oranları ile ülkelerin insani gelişmişlik düzeyi arasındaki ilişki nonparametrik olarak incelenmiştir. İlişkinin cinsiyete bağımlılığı düşünülerek kadın, erkek ve genel intihar oranları ayrı ayrı analiz edilmiştir. Farklı intihar oranlarına sahip ülkeler için ilişkinin yapısını incelemek amacıyla kantil modeller kullanılmış ve bu modeller de esneklik sağlaması nedeniyle nonparametrik formda tahmin edilmiştir. Sonuçta, gelişmişlik düzeyi ile intihar oranları arasında doğrusal olmayan bir ilişkinin var olduğu ve bu ilişkinin cinsiyete göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Genel ve erkek intihar oranları için ters U, kadın intihar oranlarında ise normal U biçiminde karesel bir ilişkinin olduğu ve bu ilişki yapılarının intihar oranları yükseldikçe daha belirgin hale geldiği görülmüştür.

In this study, the relationship between suicide rates and the human development level, which were previously determined linearly or curvilinear, was examined nonparametrically. Considering the dependence of the relationship on gender, female, male and general suicide rates were analyzed separately. In addition, quantile models were used to examine the structure of the relationship for countries with different suicide rates, and these models were also estimated nonparametrically to gain flexibility. As a result, it has been determined that there is a non-linear relationship between development level and suicide rates and this relationship differs according to gender. It was observed that there was an inverted U for the general and male suicide rates, and a U-shaped relationship in female suicide rates, and these relationship structures became more pronounced as suicide rates increased.
Investigating suicide in the context of development and gender: Local polynomial and local quantile model approaches
Keywords: İntihar; İnsani Gelişmişlik; Yerel Polinomiyal Modeller; Yerel Kantil Modeller; Suicide Rates; Human Development; Local Polynomial Models; Local Quantile Models