AVRUPA BİRLİĞİ'NDE ANAYASALLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Aşağıda yer verilen çalışmada, Avrupa Ekonomik Topluluğunun ekonominin yanı sıra siyasi alanlarda yaptığı bütünleşme neticesinde Avrupa Birliği adını alarak geçirmiş olduğu evrim süreci, Birlik tarafından gerçekleştirilen anayasal çalışmalar ışığında incelenmektedir. Birliğin bu alanda yaptığı kapsamlı çalışmalar neticesinde hazırlanan Birlik Anayasası, üye devletlerin halkları tarafından referandum ile reddedilmiş, buna rağmen Birlik tarafından anayasa üzerindeki çalışmalar son bulmamıştır. Söz konusu anayasalaştırma çalışmalarının geldiği son nokta ise Lizbon Anlaşması m.2 hükmü ile getirilen değişiklikler olup, bu haliyle Lizbon Anlaşması sonrasında Avrupa Birliği Antlaşması nın adeta bir gölge anayasa haline getirildiği söylenebilecektir.

The below study is related to the European Economic Community that is currently being developed at a same stage as the European politics leading to constitutionalization attempts. Such attempts are being currently the object of the extensive work of the European Union, the constitutionalization attempts did not lead to a result given that they have been refused several times by some members of the European Union. However, the attempts are stil taking place. The present study will also expose the provisions of the Treaty of Lisbon, the latter is currently called a shadow of constitution.
( CONSTITUTIONALIZATION ATTEMPTS IN THE EUROPEAN UNION
Keywords: Uluslararası İlişkiler