Zincir mağazalarda stok maliyetlerinin oluşumu ve değerlemesi - Dökümcü, Dinçer (My University, 2008)
ZİNCİR MAĞAZALARDA STOK MALİYETLERİNİN HESAPLANMASI VE DEĞERLEMESİ Günümüzde en hızlı gelişen ve değişen sektörlerden birisi perakende sektörüdür. Bu gelişen perakende sektöründe zincir mağazaların önemi gün geçtikçe artmaktadır. Zincir mağazaların etkin bir şekilde faaliyette bulunabilmesi ve rakipleri karşısında fark yaratabilmesi için tedarik zincirlerinin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Perakende sektöründe zincir mağazacılık grubunda yönetimin en önemli hedeflerinden birisi, satılan ürünlerin birim maliyetlerini, güvenilir ve sağlıklı bir şekilde hesaplanmasıdır. Stokların maliyet oluşumunun ve değerlemesinin gerek işletmenin dönem kârının hesaplanmasında, gerekse mali durumun gerçekçi bir şekilde tespit edilmesinde önemi son derece büyüktür. Bu çalışma zincir mağazaların stok maliyetini oluşturan unsurlarını ve stok değerlemesinin nasıl yapılması gerektiğini açıklamaya çalışmıştır. Bu durum açıklanırken zincir mağazanın stok maliyeti oluşumunun ve stok değerlemesinin V.U.K. , S.P.K. ve T.M.S. Mevzuatı açısından farklılığı vurgulanmıştır. Tezin uygulama kısmında, zincir mağaza sektöründe bulunan bir şirketin, yurt içi ve yurt dışı alımlarında karşılaşılan maliyet unsurlarının, stok maliyetleri üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, zincir mağazaların stok değerlemesinin hareketli ağırlıklı maliyet yöntemine göre yapılmasına ve uluslararası muhasebe standartları açısından bakıldığında, S.P.K ve T.M.S. uygulamalarının stok maliyetleri üzerinde daha gerçekçi olduğu sonucuna varılmıştır.,

OCCURING AND EVALUATION OF COSTS OF STOCKS IN CHAIN STORES In recent days, retail sector is one of the fastest developing and changing sector. Importance of chain stores is increasing from day to day in this developing retail sector. Supply chains should be managed properly in order to make effective business and make difference of chain stores against their rivals. One of the most important achievements of management in chain stores in retail sector is calculation of the costs of goods sold in proper and trustworty way. Importance of occuring and evaluation of costs of stocks has a significant role in calculation of company’s profit and in establishing fiscal position as well. Aim of this thesis is to explain how to make evaluation of stocks and factors which constitute cost of stocks. While making this explaination difference of constitution of cost of stocks and evaluation of stocks was determined according to Tax Procedural Law, Capital Market Law and Turkish Accounting Standarts. In the application part of this thesis, effects of cost factors, which belong to a chain store and are met while making import and export, on stock cost were tried to examine. In this respect, we conclude that stock evaluations of a company, which is in chain store sector, should be made according to weighted moving average and Capital Market Law and Turkish Accounting Standarts are more realistic on stock costs according to International accounting standarts.
Keywords: Mağaza Zinciri Yönetimi; Muhasebe; Stok Yönetimi