Banka dışı kişilerce yapılan bankalara dönük hileler - Kavcı, Savaş (My University, 2009)
Bankacılık, Krediler ÖZET BANKA DIŞI KİŞİLERCE YAPILAN BANKALARA YÖNELİK HİLELER Günümüzde global piyasaların gelisimi ve parasal islemlerin çesitlenmesi ile bankacılık sektörü de buna paralel olarak gelisme göstermistir. Bunun sonucunda bankaların gücü, birikimi ve sahip oldukları maddi değerler artıs göstermistir. Bu çesitlilikle birlikte bankaların temel fonksiyonlarından biri de mevduat toplamak ve toplanan bu mevduatı fon ihtiyacı olan gerçek veya tüzel kisilere nakdi veya gayri nakdi olarak kullandırmaktır. Bunun haricinde bankalar kisilere kredi kartı, çek karnesi tahsisi, kiralık kasa hizmetleri gibi ürünler de sunmaktadırlar. Bu faaliyetlerinin sonucu olarak da kar elde etmektedirler. Mevduatın yoğunlastığı kurumlar olmaları sebebiyle bankalar pek çok hileli islemle karsı karsıya kalmaktadırlar. Bankaların sahip oldukları kaynakların yasa dısı yollardan ele geçirilmesi, bankacılık ürünlerinin kötü amaçlı kisilerin istekleri doğrultusunda kullanılması veya yasa dısı yollardan sağlanan fonların bankalar üzerinden sisteme dahil edilmeye çalısılması çalısmamıza genel bir çerçeve olusturmaktadır. Çalısmamızda öncelikle hile, hata ve yolsuzluk kavramları irdelenmis olup devamında ise bankaların maruz kaldıkları hileli islemler açıklanmıstır. Bu islemler yasanmıs olaylarla örneklendirilmeye çalısılmıs olup bankaların içinde bulundukları riskli durumların türleri ve açıklamaları üzerinde durulmustur. Fraud, Banking, Loans

With the development of global markets and diversification of financial processes today, banking has showed a rapid advancement in parallel to these changes. As a result of this, there seen an increase in the power, savings and assets of banks. With this diversity, one of the basic functions of banks is to collect deposits and to make natural and legal people who are in need of fund use these collected deposits in cash or non-cash. Apart from that, banks also provide products such as credit cards, chequebooks and safes. As a result of these activities, they reap profit. Since banks are deposit-density organizations, they face many fraudulent processes. The fact that the resources owned by banks are seized illegally, the abuse of some banking products by malicious people or the implementation attempts of illegally obtained funds via banks into the system are going to be a general frame for our study. In our study, we firstly examined the concepts of fraud, mistake and corruption then the fraudulent processes to which banks are exposed are explained. Not only these processes are exemplified with real-life events but also the types and explanations of these risky conditions that banks face are emphasized.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Hile_Muhasebe; Kredilendirme; Muhasebe Denetimi