Şekl-i Nur Hanım’ın “Mecmûa‘-i Makâmât-ı Mûsikî” adlı güfte mecmûa‘sı - Oruç, Saliha Nur Yazaroğlu (My University, 2019)
İncelemeye konu olan eser, üzerinde yazan hicri 1248 yılına tekâbül eden milâdi 1833 yılında Şekl-i Nur Hanım tarafından yazılmıştır. Şekl-i Nur Hanım hakkında bilgi bulunamamıştır. Mecmûa 126 varaktan oluşmakla birlikte, 44 varak boştur. İncelemeye konu olan eser; şarkılar, gazeller, maniler, beyitler, müfredler, ilahi ve terci-i benden oluşan bir mecmûadır. Çalışmada tüm şiirler Osmanlı Türkçesi’nden günümüz harflerine çevirilmiş olup, mûsikî formundaki eserler özellikle incelenmiştir. Çalışmada güfte mecmûaları hakkında bilgi verilmiş; eser şekil ve muhtevâ açısından incelenmiş; mecmûanın kaleme alındığı dönem, mecmûada adı en çok geçen bestekârlar, eserlerin makamları hakkında bilgi verilmiştir. Bununla birlikte, eserde müzikal unsurlar incelenmiştir. Bazı tablolar hazırlanarak mecmûadan yararlanmanın kolaylaylaştırılmasına çalışılmıştır. Mecmûadaki eserlerin tamamı TRT TSM arşivi taranmak suretiyle notalarının olup olmadığı araştırılmış, tespit edilenlerin arşiv numaraları dipnotlarda gösterilmiş, notalar da ekler bölümünde verilmiştir. Mecmûanın orijinal metni de isteyenlerin kolayca ulaşabilmesi amacıyla ekler bölümünde sunulmuştur.

The piece which is the subject of the study was written by Şekl-i Nur Hanım in 1833, the same year as the 1280 hicri. No information has been found for Şekl-i Nur Hanım. Although lyrics magazine consists of 126 leafs, 44 leafs are empty. The studied piece is a lyrics journal in volves songs, ghazels, manis, couplets, curricula, divine and terci-i bend. In the study, all poems were translated from Ottoman to modern-day letter sand the works in the form of music were examined in particular. In the study, information was given about the lyrics; the form was examined in terms of shape and content; In the period in which it was written, the most known names of the composers and the authorities of the works were given. However, the musical elements are examined in the work. Sometables have been prepared and it has been tried to be easier to use. All of the piece in magazine were searched for the present of their notes by scanning of TRT TSM archives and the archives of the identified ones are shown in the footnotes, the notes are given in the annexes that is presented in section.
Keywords: güfte mecmuasışekl-i nurşarkı lyrics magazine şekl-i nursing; History and criticism; Music; Müzik; Periodicals; Süreli yayınlar; Tarih ve eleştiri; Turkey; Türkiye